Volledig scherm
Prinses Beatrix vermaakt zich tijdens haar bezoek aan Bonaire met de maskers van de Maskerade van het bewonersinitiatief Hòfi Kultural. © Nederlandse Freelancers

Prinses Beatrix: ‘Blijf dansen, blijf muziek maken’

,,Blijf dansen, blijf muziek maken”. Dat was de raad die prinses Beatrix vrijdagmiddag op Bonaire gaf aan de ouderen die deelnemen aan activiteiten van Hòfi Kultural, een bewonersinitiatief op het eiland waar culturele activiteiten kunnen worden ontplooid. 

De voormalige koningin werd tijdens haar bezoek getrakteerd op dans- en muziekuitvoeringen door zowel jong als (heel) oud. De dansstapjes waren dan ook voornamelijk ministapjes.

Nog een paar reizen

Prinses Beatrix nam een kijkje bij verschillende activiteiten, en sprak onder meer uitgebreid met de deelnemers aan de Maskerade. Ze wilde weten hoe maskers waren gemaakt, was nieuwsgierig naar wie er achter verscholen gingen, en stond wat onwennig met een oranje vlaggetje in haar hand. ,,Moet je het niet terug hebben’’, vroeg ze hoopvol, maar ze mocht het houden.

Hòfi Kultural wil de eenzaamheid onder de bewoners van de wijk verminderen en de sociale cohesie vergroten. Voor de jeugd zijn er ook activiteiten, zoals het maken van ‘muur’-schilderingen - maar dan op de zijkant van een toeristenbus - of het opnemen van een hiphop-videoclip.

Volledig scherm
Prinses Beatrix bekijkt een ‘muur’-schildering van jongeren op een toeristenbus. © Nederlandse Freelancers

,,Met Hòfi willen we bijdragen aan een meer inclusief, creatief en sociaal Bonaire door inwoners, artiesten en culturele initiatieven bij elkaar te brengen zodat iedereen van elkaar kan leren en elkaar kan inspireren’’, aldus de Fundashon Plataforma Kultural die aan de basis van Hòfi stond.

Alle Caribische eilanden

Beatrix’ visite aan Hòfi was het sluitstuk van het officiële programma van de tweede dag van haar werkbezoek aan Bonaire, het vierde van de zes Caribische eilanden die Beatrix sinds haar aftreden bezoekt. Naar verluidt wil ze alle zes eilanden bezoeken en is het bedoeling in de komende jaren nog een paar reizen te maken.

Prinses Beatrix sluit haar bezoek aan Bonaire zaterdagochtend af met het bijwonen van een debat van de zogenoemde Junior Rangers, jongeren die zich onder meer inzetten voor de promotie van natuurbeheer en natuurbehoud van het eiland.

Volledig scherm
,,Moet je het niet terughebben?’’, vraagt prinses Beatrix als ze een oranje vlaggetje in haar handen gedrukt krijgt. © Nederlandse Freelancers