Prinses Christina op 72-jarige leeftijd overleden

Prinses Christina is vanmorgen op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Ze leed al enige jaren aan botkanker.

Koning Willem-Alexander, Máxima en prinses Beatrix laten in een reactie weten ‘verdrietig te zijn door het overlijden van onze lieve zus en tante’. Op social media schrijven ze: ,,Christina was een markante persoonlijkheid met een warm hart. Met haar muzikale gedrevenheid en talent wist zij velen te beroeren. Wij koesteren de vele mooie herinneringen aan haar.’’

Drie kinderen

Christina werd in 1947 geboren op Paleis Soestdijk. Haar roepnaam was aanvankelijk Marijke, maar ze besloot later als Christina door het leven te gaan. Voluit heet ze Maria Christina Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Ze was de vierde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard, de jongste zus van prinses Beatrix. 

Snel na de geboorte van Christina bleek dat ze een ernstige oogaandoening had, veroorzaakt door de rodehond die haar moeder Juliana opliep tijdens de zwangerschap. Christina werd geboren met één blind oog. Ook aan het andere oog was zij erg slechtziend. Haar moeder zocht hiervoor hulp - zowel voor haarzelf als voor haar dochter - bij gebedsgenezeres Greet Hofmans, wat later zou uitmonden in de veelbesproken Greet Hofmans-affaire. 

Quote

Christina was een markante persoon­lijk­heid met een warm hart. Met haar muzikale gedreven­heid en talent wist zij velen te beroeren

Willem-Alexander, Máxima en Beatrix

Prinses Christina Concours

Ondanks haar aandoening studeerde prinses Christina onder meer zangpedagogiek en hield zich naast zang en muziek de laatste jaren bezig met dans- en klanktherapie. In 1990 werd een stichting voor jonge musicerende kinderen en jongeren naar haar vernoemd, dat sindsdien doorging als het Prinses Christina Concours. Zij was erevoorzitter van deze stichting.

De organisatie van het jaarlijkse Concours zegt op de eigen site ‘met groot verdriet’ kennis te hebben genomen van het overlijden van de prinses. ,,Als naamgeefster en uitgesproken ambassadeur van ons concours hebben wij de prinses in de afgelopen 30 jaar leren kennen als een warm en betrokken liefhebber van klassieke muziek.”

Lees verder onder de foto

Prinses Christina in 2015.
Volledig scherm
Prinses Christina in 2015. © RVD

Huwelijk

In 1975 trouwde Chrstina met de van oorsprong Cubaanse Jorge Guillermo met wie ze drie kinderen kreeg: de nu in de Verenigde Staten woonachtige zonen Bernardo (41) en Nicolás (39) en Juliana (37), die in Italië woont. 

Het gezin van de prinses woonde van 1987 tot 1996 in villa Eikenhorst in Wassenaar, de woning waar tot voor kort koning Willem-Alexander en Máxima en hun drie dochters woonden.

Quote

Een leven dat in het teken stond van gezin en familie, haar grote liefde voor muziek en de ontwikke­ling van jong zangtalent

Premier Mark Rutte

Rutte schrijft eerbetoon

Premier Mark Rutte reageerde vanmorgen schriftelijk op social media en op de site van de Rijksoverheid. Hij geeft aan vanmorgen telefonisch contact te hebben gehad met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. ‘Ik ben bedroefd door het bericht dat prinses Christina op 72-jarige leeftijd is overleden. Als jongste van de vier kinderen uit het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard leidde zij haar leven grotendeels buiten de schijnwerpers.’

‘Door bewust afstand te doen van het recht op de troon creëerde zij voor zichzelf de ruimte een eigen invulling te geven aan haar leven. Een leven dat in het teken stond van gezin en familie, haar grote liefde voor muziek en de ontwikkeling van jong zangtalent. Haar betrokkenheid en haar warme persoonlijkheid zullen door velen in binnen- en buitenland worden gemist. En natuurlijk zijn mijn gedachten ook bij de kinderen en kleinkinderen van prinses Christina, bij prinses Irene en prinses Margriet, en bij de andere leden van de Koninklijke Familie.’

Biografie

In verband met het overlijden van prinses Christina is de openstelling van Paleis Noordeinde en van het Koninklijk Staldepartement op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus afgelast. De NPO besteedt vrijdag aandacht aan het overlijden van prinses Christina. Op NPO 1 wordt na het NOS Journaal van 20.00 uur een biografie van de jongste zus van prinses Beatrix uitgezonden.

Prinses Christina en haar echtgenoot Jorge Guillermo en hun twee kinderen Bernardo en Nicolás op Koninginnedag in Den Haag in 1984.
Volledig scherm
Prinses Christina en haar echtgenoot Jorge Guillermo en hun twee kinderen Bernardo en Nicolás op Koninginnedag in Den Haag in 1984. © ANP

Oma

Christina, grootmoeder van een kwartet kleinkinderen, woonde de laatste tijd een groot deel van het jaar in het Italiaanse Porto Ercole, de kustplaats waar haar ouders, prinses Juliana en prins Bernhard, hun vakantiehuis De Gelukkige Olifant hadden. 

Ze trad de afgelopen jaren maar weinig in de openbaarheid, met uitzondering van de prijsuitreiking van het naar haar vernoemde muziekconcours en bij familie-aangelegenheden. Ook was ze in 2017 eregast bij een concert van violiste Janine Jansen tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Italië.

Vorig jaar maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat Christina botkanker heeft. Dat was in het najaar van 2017 aan het licht gekomen.

Het stoffelijk overschot van prinses Christina wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar donderdag in besloten kring afscheid wordt genomen. De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats. Er is door de familie een condoleanceregister geopend.

Kunst

Ongewild stond de prinses recent in de belangstelling toen ze een aantal kunstwerken, waaronder een tekening van Rubens, aanbood op een veiling van Sotheby’s. De schets van de Nederlandse meester werd uiteindelijk gekocht door een anonieme bieder voor bijna 7,2 miljoen euro. 

Prinses Christina stelt in aanwezigheid van haar ouders haar verloofde Jorge Guillermo voor aan het Koninkrijkskabinet in het Catshuis. Van links naar rechts minister-president drs. J.M. den Uyl, prinses Christina, Jorge Guillermo, prins Bernhard, koningin Juliana en de vice-premier en minister van Justitie, prof. mr. A.A.M. van Agt.
Volledig scherm
Prinses Christina stelt in aanwezigheid van haar ouders haar verloofde Jorge Guillermo voor aan het Koninkrijkskabinet in het Catshuis. Van links naar rechts minister-president drs. J.M. den Uyl, prinses Christina, Jorge Guillermo, prins Bernhard, koningin Juliana en de vice-premier en minister van Justitie, prof. mr. A.A.M. van Agt. © ANP
Prinses Christina met haar zoon Bernardo.
Volledig scherm
Prinses Christina met haar zoon Bernardo. © ANP
Prinses Christina in 2015
Volledig scherm
Prinses Christina in 2015 © RVD
  1. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
    video

    Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

    Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”