Probleembever wordt afgeschoten
In Limburg zijn de eerste ‘probleembevers’ gedood. De beschermde dieren richten grote schade aan en worden daarom afgeschoten.
Het gaat om ‘minstens twee en minder dan tien dieren’, bevestigt bestuurder Har Frenken van Waterschap Limburg aan dagblad De Limburger. Het waterschap grijpt in omdat bevers volgens de instantie voor tonnen schade aanrichten.
Plaatselijk was door het gegraaf van de knagers ook de hoogwaterveiligheid in het geding. Limburg is de eerste provincie van het land waar bevers zijn doodgeschoten. Exacte aantallen en locatie waar de bevers zijn gedood wil het waterschap op dit moment nog niet noemen, uit vrees dat de ‘operatie’ daarmee wordt gefrustreerd of dat er schade wordt veroorzaakt aan gebruikte apparatuur.
Het vangen en doden van de eerste beverfamilie, is nog niet afgerond. Er hangen ter plekke onder meer camera’s om de dieren te kunnen volgen.
Rond de drieduizend dieren doden ze jaarlijks bij Waterschap Limburg. Vooral muskus- en beverratten die dijken en taluds langs beken ondergraven. Geen haan die ernaar kraait. Het doden van bevers ligt echter een stuk gevoeliger, erkent Frenken.
De aaibaarheid van het dier maakt dat het doden, een stuk gevoeliger ligt dan bijvoorbeeld bij beverratten, bevestigt Inge Janssen, als ecoloog in dienst bij het waterschap. Frenken haalt nog een ander punt aan waarom het gevoelig ligt: „Eerst hebben ze de bevers uitgezet, vijftien jaar geleden. En dan moeten we ze nu laten doden, omdat ze plaatselijk veel schade en overlast veroorzaken. Dat valt moeilijk uit te leggen”, denkt Frenken.
Populatie
Bij een doorbraak was het hele kanaal leeggestroomd
Hij doelt daarmee op het uitzetten van 33 bevers in de periode 2002-2004 op meerdere plekken in Limburg. Er waren destijds circa tien eenzame bevers.
De uitgezette dieren moesten ervoor zorgen dat er weer een populatie bevers ontstond. De bever was tweehonderd jaar geleden verdwenen uit ons land, onder meer doordat het dier fel werd bejaagd. Toen in 1992 voor het eerst in twee eeuwen weer een bever opdook, bij Afferden, reageerden natuurliefhebbers opgetogen. Inmiddels hebben agrariërs, particulieren en instanties als het waterschap ook nadrukkelijk met de andere kant van de grootste inheemse knager kennis kunnen maken.
Het dier zorgt met zijn gegraaf, geknaag en de aanleg van dammen plaatselijk voor overlast en schade. Het waterschap schrok zich vorig jaar een hoedje toen bleek dat een beverfamilie zoveel gaten en gangen in een Maasdijk bij Milsbeek had gegraven dat bij hoogwater de veiligheid in het geding zou zijn. Eind vorig jaar deden medewerkers nog zo’n ontdekking. Het talud van de Noordervaart bij Ospel was door een ijverige beverfamilie veranderd in een gatenkaas. „Bij een doorbraak was het hele kanaal leeggestroomd. Dat had in het achterland zeker tot miljoenenschade geleid”, stelt Frenken.
Schade
Door het inmiddels flinke aantal bevers – alleen al in Limburg naar schatting 650 dieren – groeit de lijst met schades en overlast nog altijd. Het Faunabeheerplan Bever 2017-2020 geeft tal van voorbeelden; van fietspaden die dreigen te verzakken tot monumenten waarbij schade aan de fundamenten dreigen, omdat bevers de hele waterhuishouding overhoop halen.
Om de problemen beheersbaar te houden en draagvlak voor de bever te behouden, werd besloten dat het doden van bevers in de provincie onder strikte voorwaarden mogelijk moest zijn. In samenspraak met natuurbeschermende instanties, overigens.
Inmiddels heeft de provincie twee jachtvergunningen daartoe afgegeven, een daarvan aan het waterschap dat een ontheffing voor de duur van drie jaar heeft. Wie de andere ontheffing heeft gekregen, is niet bekend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fietser op e-bike overlijdt na aanrijding met Picnic-busje
Bij een aanrijding met een wagentje van besteldienst Picnic is maandagmiddag een 78-jarige fietser uit Bunschoten-Spakenburg om het leven gekomen. -
PREMIUM
Hoe houd je het platteland leefbaar? Stop om te beginnen met termen als ‘de provincie’
Het CDA hield tegenover deze site een warm pleidooi voor investeringen in een leefbaarder platteland, ook al zijn die soms onrendabel. Maar hoe doe je dat? ,,Het begint bij het besef dat dit voor ons land ontzettend belangrijke gebieden zijn.” -
7
Tachtig procent van de Nederlanders ‘niet echt of helemaal niet’ voorbereid op overstroming
Ruim tachtig procent van de Nederlanders geeft aan niet echt, of zelfs helemaal niet te zijn voorbereid op een overstroming. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Slechts vier procent van alle respondenten denkt dat de kans dat hun eigen woning gedeeltelijk onder water komt te staan in de komende tien jaar groot is. De hulporganisatie noemt de cijfers ‘zorgelijk’. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Zeldzame goudjakhals voelt zich thuis op het Friese wad
Het lijkt er sterk op dat een goudjakhals zich in het noorden van Friesland heeft gevestigd. Op 31 december heeft het zeldzame roofdier een schaap bij Paesens aan de Waddendijk aangevallen. Dat blijkt uit dna-onderzoek van BIJ12, het bureau dat voor de provincies faunaschade afhandelt. -
Met video
Minister Kuipers wil nieuw advies over ‘ernstige’ vogelgriep ‘naar aanleiding van een jonger patiëntje in Ecuador’
Volksgezondheidsminister Ernst Kuipers wil een nieuw advies over de risico’s van vogelgriep, ‘naar aanleiding van een jonger patiëntje in Ecuador’. Een 9-jarig meisje belandde daar onlangs met een longontsteking in het ziekenhuis.