Kris Hekhuis heeft opnamen gemaakt voor school-tv vanuit de Beekse Bergen.
Volledig scherm
Kris Hekhuis heeft opnamen gemaakt voor school-tv vanuit de Beekse Bergen. © Pix4Profs/Jan Stads

Proefjes en wetenschap: deze sites maken thuisonderwijs nóg leuker

Thuis kunnen kinderen aan de slag met taal- en rekentaakjes, maar thuisonderwijs mag af en toe ook best leuk zijn. Gelukkig hebben verschillende bedrijven en verenigingen daar handig op ingespeeld en leuke video's, boekjes en doe-opdrachten samengesteld. Wij zetten de leukste initiatieven op een rij.

Meester Freek

Meester Freek heet kinderen graag welkom in zijn klas. In korte lessen op YouTube leert hij je van alles over verschillende dieren. Zo heeft hij al lessen besteed aan haaien, reuzenschildpadden en de luiaard. Voor ieder dier kunnen kinderen een dierenpaspoort maken.

Safarischool

Op safari gaan, daar houden de meeste kinderen wel van. Via de Beekse Bergen kunnen kinderen online een lesje biologie volgen op de safarischool. Op dinsdag en donderdag zet het dierenpark een nieuwe les met werkbladen online.

Proefjes

Wie kent het beroemde science museum niet? De plek voor kinderen om wetenschap te zien en te beleven. Speciaal voor wetenschappers in de dop, heeft Nemo verschillende proefjes voor thuis online gezet. Buig een potlood, maak een hagelslagzuiger en maak je eigen deurmatalarm. Keuze genoeg voor een middagje wetenschap.

Ook op de website proefjes.nl staan heel veel ideeën om thuis aan de slag te gaan. Op een eenvoudige manier kunnen kinderen kennis maken met natuurkunde, scheikunde en biologie.

Skillsdojo

Kinderen die graag alles willen weten van de digitale en technische wereld kunnen een kijkje nemen op de website van Skillsdojo. Hier staan verschillende missies die kinderen kunnen doen. Van het bouwen van een app tot het maken van een lichtgevende kaart.

Natuur

Ook in de achtertuin is van alles te beleven. Natuurwijs heeft heel veel leuke doe-opdrachten. Ga lekker naar buiten en laat kinderen hun zintuigen gebruiken om de natuur te ontdekken en te ervaren. Zo kun je op lineaalsafari gaan of een muziekinstrument maken met gevonden materialen.

Theater

Creatieve kinderen die houden van theater kunnen online theaterlessen volgen bij Buro Bis. In de lessen leren kinderen onder meer ‘te doen alsof er iets, dat er niet is’, een typetjes spelen en het spelen van emoties.

Game bouwen

Gameliefhebbers kunnen via hetklokhuis.nl hun eigen game bouwen met de gamestudio. Is het spel helemaal klaar? Dan kun je het delen en kunnen ook je vrienden het spelen. 

Taal leren

Kinderen die wel graag een woordje over de grens willen spreken, kunnen een nieuwe taal leren via Duolingo.  In lessen kunnen ze punten verdienen en zo steeds een stapje verder komen.

Efteling

De Efteling en het Eftelingtheater zijn dan wel gesloten, maar het park kan ook virtueel in je huiskamer komen. De musical de Sprookjessprokkelaar staat nu online en is voor iedereen te bekijken.

  1. LIVE | ‘Derde van Amerikanen gebruikte schoonmaakmiddel tegen corona’, WHO adviseert nu ook mondkapjes

    LIVE | ‘Derde van Amerikanen gebruikte schoonmaak­mid­del tegen corona’, WHO adviseert nu ook mondkapjes

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.