ProRail vreest dat dassenprobleem op het spoor nog groter wordt: ‘Ze zitten op minstens 40 plekken’

met videoNederland is voorlopig nog niet van de das af, waarschuwt ProRail. Na Friesland veroorzaken de dieren nu problemen tussen Eindhoven en Den Bosch en dat is pas het begin. Tienduizenden reizigers kunnen voorlopig niet met de trein. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Spoor) wil daarom met de spoorbeheerder naar een permanente oplossing zoeken.

6 reacties

 • Tosca van den Broeke

  2 maanden geleden
  Ook waar het andere beschermde dieren betreft is er volgens regels van de EU altijd een mogelijkheid in te grijpen bij grote overlast en calamiteiten. Overlast gevende wolven kunnen in Duitsland in het uiterste geval afgeschoten worden. Nederland is extra terughoudend op dat gebied. Zelfs het verjagen van steenmarters uit scholen en huizen is om die reden verboden ende bouw van een verzorgingshuis in Duiven heeft jaren geleden door de aanwezigheid van vleesmuizen jaren vertraging opgelopen.
 • Ed Schol

  2 maanden geleden
  De dassenpopulatie is verzesvoudigd. Waarom nog de strakke regels dat je ze niet mag storen. Zelfde verhaal als de ganzen. Zijn beschermd maar het zijn er zoveel dat ze een plaag vormen.
 • W. Krabbenborg

  2 maanden geleden
  te veel dieren op een te klein oppervlakte of leefgebied geeft logischerwijs problemen. Als de populatie niet uitgedund wordt zal de natuur uieindelijk wel ingrijpen: met ziekte of sterven door uithongering o.i.d. Dus beter de groei te beperken en bij te grote aantallen dieren vangen en naar het buitenland verplaatsen waar nog wel voldoende ruimte is.
 • Henk Houwers

  2 maanden geleden
  Dat gaat meer stikstof uitstoot opleveren, omdat mensen nu uit de trein en in de auto stappen, toch?
 • Maarten Berbers

  2 maanden geleden
  Ooit waren dassen een bedreigde diersoort, inmiddels is het bijna een plaag in grote delen van Nederland. Ik woon aan de rand van De Maasheggen. Rondom ons perceel zitten meerdere burchten en holen van solitaire mannetjes. Er hebben hier al paarden het been gebroken, omdat ze in een dassenhol wegzakten. In Duitsland hebben jagers zelfs de plicht ze af te schieten.