De Arriva-trein Winterswijk-Zutphen op het station Ruurlo.
Volledig scherm
De Arriva-trein Winterswijk-Zutphen op het station Ruurlo. © Peter Zandee

Provincie geeft geen gehoor aan luide roep om wc's in treinen

Treinreizigers in Gelderland zullen het nog jarenlang zonder wc's in regionale treinen moeten stellen. Toiletten komen er definitief pas als de bestaande treinen worden vervangen, vanaf 2037. ,,Maar zo lang kunnen mensen hun plas helemaal niet ophouden.”

De provincie Gelderland heeft vanmiddag de nieuwe treinplannen vastgesteld. Daarin is weliswaar vastgelegd dat alle treinen van een wc moeten worden voorzien, maar dat dat pas hoeft te gebeuren als de levensduur van de bestaande treinen voorbij is. Voor het ene deel van de regionale treinen is dat in 2037, een ander deel in 2042. Ook dan zal ingezet worden op duurzamere treinen, zodat de dieseltreinen zoals we die nu kennen, verdwijnen.

Accu's in plaats van motoren

Een aantal oppositiepartijen in de Gelderse Staten namen geen genoegen met deze plannen en eisten sneller zowel wc's als accu's in plaats van motoren in treinen. De SP, Partij voor de Dieren, 50Plus en Forum voor Democratie dienden een voorstel in om al in de bestaande treinen toiletten in te bouwen. ,,Mensen kunnen hun plas helemaal niet ophouden tot 2037", lichtte SP’er Maurits Gemmink toe.

Maar die aanpassing kon niet op voldoende steun rekenen. Coalitiepartijen vonden het ook jammer dat het zo lang duurt voordat er wc's en elektrische treinen zijn, maar gaven aan te snappen dat die punten niet van de ene op de andere dag opgelost kunnen worden.

Bestaande treinen ombouwen is ‘gek’

Verantwoordelijk gedeputeerde Jan van der Meer zei in een reactie dat toiletten in huidige treinen inbouwen ‘gek’ zou zijn, omdat de looptijd van die toestellen afloopt. ,,Als je die treinen wil ombouwen, dan gaan ze uit de roulatie. Dat kost zitplaatsen, en veel tijd. De resterende levensduur van die treinen wordt steeds korter, het zou irrationeel zijn om voor die keuze te gaan.”

Het gaat om in totaal 38 treinstellen, wist de gedeputeerde. Treinen van Breng en Arriva, die onder meer op het traject tussen Arnhem en Doetinchem, Winterswijk, en Tiel rijden. Van der Meer zegt dat de provincie nu gekozen heeft voor het investeren in wc's op stations.