Rabobank verdachte in witwasonderzoek Openbaar Ministerie
Rabobank is door het Openbaar Ministerie als verdachte aangemerkt bij een onderzoek naar tekortschieten bij het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme. Dat heeft justitie gedaan naar aanleiding van een melding van De Nederlandsche Bank (DNB). Over het strafrechtelijk onderzoek worden op dit moment verder geen mededelingen gedaan.
De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij Nederlandse banken. ING trof al in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro wegens ‘ernstige nalatigheid’. ABN AMRO moest vorig jaar bij een schikking een boete van 480 miljoen euro betalen. Nu lijkt het erop dat er voor Rabobank ook een geldstraf dreigt.
Dwangsom
Rabobank voldeed al langer niet aan de vereisten. Eerder heeft het concern daarom al eens een dwangsom van 500.000 euro moeten betalen. Rabobank kondigde vorig jaar vervolgens aan dat DNB een zogeheten handhavingstraject zou starten vanwege de tekortkomingen rond het tegengaan van witwassen. Toen was alleen nog niet direct duidelijk dat er een strafrechtelijk onderzoek zou volgen.
De aanwijzingen van de toezichthouder waren voor Rabobank al reden om honderden miljoenen euro’s extra uit te trekken om het antiwitwasbeleid te verbeteren. Volgens de bank was dat geld nodig voor bijvoorbeeld het wegwerken van achterstanden bij het klantenonderzoek en het in de gaten houden van transacties. Daarvoor zijn duizenden mensen aan de slag bij de bank.
Rabobank laat weten volledig mee te werken aan het onderzoek van het OM. Verder kan de bank naar eigen zeggen momenteel geen extra informatie geven.
Tweede domper
Het is voor het concern de tweede domper in twee dagen. Dinsdag kwam al naar buiten dat Rabobank mogelijk een hoge boete boven het hoofd hangt. De Europese Commissie denkt namelijk dat de Rabobank door geheime afspraken met Deutsche Bank over de handel in staatsobligaties de Europese concurrentieregels heeft geschonden. Volgens de Europese concurrentiewaakhond hebben beide banken tussen 2005 en 2016 marktgevoelige informatie over staatsobligaties uitgewisseld en hun prijzen en handelsstrategieën op elkaar afgestemd.
De banken vroegen de commissie eerder al om een schikking over de kwestie, maar omdat dat niet opschoot zet het dagelijks bestuur van de EU nu de strafprocedure door. Zolang het onderzoek loopt wil Rabobank niets over de zaak kwijt. Toezichthouders betrapten het concern jaren terug al eens op het manipuleren van internationale rentetarieven. Die zogeheten Libor-zaak werd in 2013 geschikt. Dat kostte Rabobank 774 miljoen euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Buren halen opgelucht adem: huis waarin maandenlang dode man lag, wordt schoongemaakt
Buren van de man die hoogstwaarschijnlijk maanden dood op de bank in zijn galerijwoning in Gouda lag, kunnen opgelucht ademhalen. De woningcorporatie maakt toch een begin met de langverwachte schoonmaak van het huis. -
Den Haag krijgt Oekraïnehof, dat bewijs voor oorlogsmisdaden verzamelt
De Europese Unie begint een internationaal Oekraïnehof in Den Haag. Dat maakt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zojuist bekend. Zij is met Commissieleden op bezoek in Kiev. -
PREMIUM
Brandweer takelt 400 kilo zware beer uit mestkelder: ‘Dat ruik je nog wel even’
Ineens zakte de vloer onder zijn voeten weg. Jarno Brummelhuis, varkensboer in Hoge Hexel, liep dinsdagavond nietsvermoedend met zijn beer door de stal, toen een van de poeren onder de roosters het begaf. Hij greep zich vast aan een hek, drie dieren vielen in de mestkelder. Over een bijzondere reddingsactie. „Mijn handen ruiken nu nog.” -
Nederland kreeg vorig jaar 35.535 asielverzoeken, hoogste aantal sinds 2015
Het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt, is vorig jaar fors toegenomen. Er waren 35.535 eerste asielverzoeken, het hoogste aantal sinds 2015. Vergeleken met 2021 steeg het aantal aanvragen met 43,6 procent. Sinds september is het aantal asielverzoeken wel iets afgenomen.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
7
Tachtig procent van de Nederlanders ‘niet echt of helemaal niet’ voorbereid op overstroming
Ruim tachtig procent van de Nederlanders geeft aan niet echt, of zelfs helemaal niet te zijn voorbereid op een overstroming. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Slechts vier procent van alle respondenten denkt dat de kans dat hun eigen woning gedeeltelijk onder water komt te staan in de komende tien jaar groot is. De hulporganisatie noemt de cijfers ‘zorgelijk’.