Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

Zeven gewondenEen racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.

Zij, een 17-jarige vrouw uit Veghel, is volgens een familielid de vriendin van de bestuurder uit Reuver. Beide verdachten zullen worden verhoord.

Het evenement begon om 11.00 uur. De auto, een grijze race-uitvoering van een Opel Vectra, reed volgens de politie rond 17.15 uur het publiek in tijdens de prijsuitreiking. Dat gebeurde mogelijk na een uit de hand gelopen ruzie. Nadat de auto op het publiek in was gereden, zou een menigte van 20 á 25 mensen de auto hebben belaagd om te voorkomen dat er nog eens gas gegeven zou worden. Daarbij werd de bestuurder mishandeld, evenals diens vader. Het kostte de politie veel moeite om de vechtende partijen uit elkaar te houden. Ze moesten zij aan zij gaan staan om de groepen van elkaar te scheiden. Daarbij werd ook minstens één politiehond ingezet. 

Quote

Mensen vlogen door de lucht

Rowin de Bruijn, Organisator

Bij het incident raakten volgens de politie vier mensen gewond; twee mannen, een vrouw en een jongetje. Zij zijn afgevoerd naar het ziekenhuis met nog onbekende verwondingen. Drie andere mensen zijn ter plaatse door ambulancepersoneel nagekeken.

Opzettelijke actie

De organisatie van het evenement gaat ook uit van een opzettelijke actie. Er ging volgens de organisatie een ruzie aan het incident vooraf. Die ontstond toen de organisatie de laatste van de drie races van de dag wilde annuleren, omdat er wegens droogte en stof te weinig zicht was, zo vertelt organisator Rowin de Bruijn.

Sommige deelnemers wilden hun geld terug en zo ontstond ruzie met de organisatoren. Op een gegeven moment werd daarbij ook gevochten. ,,Toen ging het helemaal fout’’, zegt De Bruijn. ,,Ik hoorde een auto aankomen, die met zo’n veertig kilometer per uur het publiek in reed. Je zag mensen door de lucht vliegen. Een man brak allebei zijn benen en een vrouw haar been en heup”, aldus De Bruijn.

Na het incident belaagde een groep van 20 tot 25 mensen de auto. De bestuurder van de auto wilde verder proberen te rijden, zegt De Bruijn. ,,Er moest echt tegen de motorkap geduwd om dat niet te laten gebeuren”. Ook de vader van de verdachte zag dat een groep zijn zoon belaagde. Hij zei tegenover het Eindhovens Dagblad het ongeluk zelf niet gezien te hebben. ,,Ze sloegen hem in elkaar. Toen ben ik ernaartoe gegaan. Ze hebben mij ook geslagen.” 

De autocross Leende, georganiseerd door vereniging Kempencross, werd gehouden op de Maarheezerweg in het Brabantse Leende.

Politie en hulpdiensten na de aanrijding bij de autocross in Leende.
Volledig scherm
Politie en hulpdiensten na de aanrijding bij de autocross in Leende. © Bert Jansen
De Opel Vectra die werd gebruikt om op het publiek in te rijden.
Volledig scherm
De Opel Vectra die werd gebruikt om op het publiek in te rijden. © Fotopersburo BertJansen
Politie en hulpdiensten na de aanrijding bij de autocross in Leende.
Volledig scherm
Politie en hulpdiensten na de aanrijding bij de autocross in Leende. © Bert Jansen
De Opel Vectra die werd gebruikt om op het publiek in te rijden.
Volledig scherm
De Opel Vectra die werd gebruikt om op het publiek in te rijden. © ANP