Volledig scherm
© ANP

Radboud ziekenhuis moet zaad transgender invriezen

Het UMC Radboud heeft ten onrechte geweigerd het sperma van een transgendervrouw in te vriezen. Het College voor de Rechten van de Mens heeft het ziekenhuis daarover op de vingers getikt.

De kwestie draait om een man die bezig was vrouw te worden. De transvrouw zou onvruchtbaar worden door het slikken van hormomen, en wilde om die reden haar zaad laten invriezen. Ze maakte daarom een afspraak met een arts van het Nijmeegse ziekenhuis, maar die werd op de dag zelf afgezegd met de boodschap dat het invriezen niet mogelijk was. 

Het Radboudziekenhuis vriest normaliter wel zaad in als er onvruchtbaarheid op de loer ligt door bijvoorbeeld bestralingen tegen kanker. Zo kan een patiënt immers alsnog het biologisch vaderschap verwerven. Maar bij de transgender ging het om het biologisch ouderschap als moeder. Het ziekenhuis haalde er een hoogleraar medische ethiek bij.

,,Onduidelijk is of er een schade wordt toegebracht aan het kind wanneer het moet antwoorden op de vraag 'wie is je vader' en dat moeder eigenlijk ook vader is,'' zo schreef deze.

Eitje

Volledig scherm
© ANP

Verder twijfelt het Radboudziekenhuis of het invriezen ook wel echt een doel heeft, behalve het openhouden van de optie om er eventueel nog een eitje mee te bevruchten. Zonder duidelijk doel is er geen reden om het zaad op te slaan, vindt het ziekenhuis.

Het ziekenhuis heeft later ook aangevoerd dat er een capaciteitsprobleem was: er zou niet voldoende mankracht zijn om het te doen. Het College voor de Rechten van de Mens gelooft dat laatste niet, ook niet nadat het ziekenhuis pogingen had gedaan dat capaciteitsprobleem te onderbouwen.

Transvrouw
Het college oordeelt dat het ziekenhuis het verzoek tot invriezen van het zaad puur heeft afgewezen omdat het van een transgender kwam. Dat is discriminatie op basis van geslacht, en dat is bij wet verboden. Het Radboudziekenhuis zegt in een reactie dat sinds 1 januari van dit jaar vergelijkbare verzoeken van transgenders wél gehonoreerd worden. Daarvoor is de capaciteit uitgebreid. Of dat nog op tijd was voor de betreffende transvouw, is niet bekend.

Volgens haar vertegenwoordiger Ralph Sluijs van Ieder1Gelijk wil ze geen commentaar geven over de kwestie. Ieder1Gelijk, het Gelderse bureau voor gelijke behandeling, hielp de transvoruw bij het aanspannen van de zaak tegen het Radboud ziekenhuis.