Rechtbank wijst leeftijdsverlaging af: Emile Ratelband blijft officieel 69 jaar

videoPositiviteitsgoeroe Emile Ratelband (69) mag wettelijk niet door het leven gaan als 49-jarige. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald. Ratelband is ‘hartstikke blij’ met de uitspraak. ,,Ze biedt een mooie haak naar hoger beroep’’, zegt hij tegen deze krant.  

Volledig scherm
© AP

De rechtbank wees het verzoek tot leeftijdsverlaging van Ratelband af omdat de wet en de jurisprudentie hier volgens haar geen ruimte voor geven.

De rechtbank ziet in de argumenten van Ratelband ook geen aanleiding om nieuwe jurisprudentie te maken en hiervoor aansluiting te zoeken bij de wettelijke regelingen voor naams- en geslachtswijziging. ,,Vooral omdat aan leeftijd allerlei rechten en plichten, zoals stemrecht en leerplicht, zijn verbonden terwijl dat bij naam- en geslachtswijziging niet zo is. Die leeftijdsgrenzen zouden bij toewijzing van Ratelbands verzoek hun betekenis verliezen’’, luidt het in een toelichting bij de uitspraak. Die is door de rechtbank ook naar het Engels vertaald, vanwege de internationale aandacht voor de zaak.

Ongewenste gevolgen

De rechtbank signaleert naar eigen zeggen wel de tendens in de samenleving dat mensen zich steeds langer vitaal en fit voelen, maar ziet daarin geen argument om iemands geboortedatum aan te passen. ,,Ratelband heeft zijn argument dat hij last heeft van leeftijdsdiscriminatie onvoldoende concreet gemaakt. Voor het aan de orde stellen van leeftijdsdiscriminatie bestaan andere wegen dan het aanpassen van de geboortedatum.’’

Ratelbands beroep op de vrije wil volgt de rechtbank ook niet. ,,Dat gaat immers niet zo ver dat alles wat je wil ook zou moeten kunnen. Het staat Ratelband vrij om zich twintig jaar jonger te voelen en daarnaar te handelen. Aanpassing van zijn geboortedatum zou betekenen dat er twintig jaar verdwijnen in de registers van de burgerlijke stand. Dat zou allerlei ongewenste juridische en maatschappelijke gevolgen hebben. Het belang van registers die juiste feitelijke informatie bevatten, moet voorop staan.’’

Hoger beroep

Ratelband reageert verheugd op het vonnis. Het biedt volgens hem een mooie haak voor een hoger beroep. ,,De rechtbank oordeelt dat ik niet mag meeliften met de transgenders omdat dit allerlei ongewenste juridische en maatschappelijke gevolgen zou hebben maar daar verzet ik me juist tegen.’’

Ratelband stelde begin vorige maand voor de rechtbank in Arnhem dat hij ‘lijdt’ onder zijn officiële leeftijd. Hij voelt zich naar eigen zeggen al heel lang 20 tot 25 jaar jonger en wil zijn geboortejaar daarom wettelijk veranderd zien van 1949 in 1969.

De zelfbenoemde ‘bewustzijnsverruimer’ verwachtte een tussenvonnis waarin de rechtbank zou zeggen: bewijs maar dat je 49 bent. Iets wat hij naar eigen zeggen kan. ,,Mijn botmassa is de afgelopen 20 jaar nagenoeg hetzelfde gebleven, terwijl die eigenlijk al een stuk minder zou moeten zijn’’, zei hij afgelopen weekend in een interview met deze krant.

Volgens Ratelband en zijn advocaat beschikken ze over medische dossiers van verschillende artsen die op basis van onder meer celdikte onderbouwen dat hij 20 jaar jonger is dan de leeftijd in zijn paspoort.

Oproep

Emile Ratelband heeft de lachers op zijn hand met zijn eis om twintig jaar jonger te mogen zijn. Toch is het een herkenbaar gevoel: je jonger of juist ouder voelen dan je volgens je geboortebewijs bent. Mee eens? Wat zijn jouw ervaringen en wat doe je met deze kloof tussen biologische leeftijd en gevoelsleeftijd? Laat het ons weten via een mail of stuur een bericht via WhatsApp: 06-13322268.