Rechter oordeelt: hoe snel moet Nederland overgebleven Afghanen evacueren?
Ruim vier maanden nadat de taliban Kaboel veroverden, wachten nog honderden Afghanen tot Nederland hen evacueert. Maandag spreekt de rechter in Den Haag zich uit in de zaak van vier gezinnen.
Er zijn Afghaanse gezinnen die al vier maanden nauwelijks buiten komen. De angst dat ze worden opgepakt door de taliban is te groot. ,,Deze mensen zijn in gevaar. Ze worden zo goed en kwaad als het kan onderhouden door familie en buren", zegt advocate Barbara Wegelin. ,,Het zijn gezinnen die op de Nederlandse evacuatielijst staan, maar ze horen vrijwel niets uit Den Haag. Krijgen geen antwoord meer op e-mails.”
Afgelopen zomer overliepen de taliban Afghanistan. In paniek evacueerden westerse landen hun ambassadepersoneel en tienduizenden Afghanen met wie ze de afgelopen twintig jaar samenwerkten. Nederland haalde ruim drieduizend mensen weg, maar er staan vermoedelijk nog 1500 namen op de evacuatielijst. Er is geen duidelijkheid over wanneer en hoe zij wegkunnen.
Kort geding
Wegelin spande eind vorig jaar namens vier gezinnen (familieleden van tolken die voor Nederland in Afghanistan werkten) twee rechtszaken aan om duidelijkheid te krijgen over de Nederlandse plannen. De bestuursrechter oordeelde dat het niet aan hem was een oordeel te vellen. Maandag valt de beslissing in de tweede zaak, een kort geding tegen de staat. De eis van de vier gezinnen: Nederland moet hen zo snel mogelijk uit Afghanistan weghalen.
We zijn nu al maanden bezig en nog steeds gaat het over ‘voorbereidingen', waarom doen we het niet gewoon?
Tijdens de behandeling van het kort geding op 5 januari zei de landsadvocaat ‘hopelijk binnen een maand evacuatie te kunnen regelen'. ,,Maar we kunnen geen harde toezeggingen doen, het is een hele ingewikkelde situatie", stelde de advocaat namens de staat. Wegelin: ,,Ik was heel blij met de uitspraak over de termijn van een maand. Maar het is inderdaad geen harde toezegging. Het gaat al maanden over ‘voorbereidingen', waarom doen we het niet gewoon?”
De ingewikkelde situatie waar de overheid op doelt: voor de meeste evacuaties is overleg met de taliban nodig. Wie in Kaboel aan boord wil komen van een (commerciële) vlucht naar Doha in Qatar heeft een paspoort nodig. Een deel van de Afghanen heeft die niet en het aanvragen ervan is riskant: het is een signaal aan de taliban dat je het land wilt verlaten. Een andere evacuatieroute (over land naar Pakistan) is gevaarlijk. Het is een lange reis door Afghanistan, langs veel checkpoints van de taliban. Daar komt bij dat Pakistan zeer terughoudend is in het toelaten van Afghaanse vluchtelingen. Wegelin: ,,We hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd brieven te schrijven waarin ze melden dat de persoon die die brief bij zich heeft alleen naar Pakistan komt met het doel direct door te reizen. Daar wil het ministerie niet aan meewerken.”
‘Nederland blijft zich inzetten'
Buitenlandse Zaken stelt in een reactie ‘dat Nederland zich blijft inzetten om alle mensen die daar volgens de criteria voor in aanmerking komen, naar Nederland over te brengen’. ,,We kijken voortdurend naar alle mogelijkheden. Nederland staat in contact met landen in de regio. Ook wordt samengewerkt met andere landen die zich sterk maken voor veilige uitreis van hun burgers en van Afghanen die voor hen hebben gewerkt.”
Hoeveel mensen er nog voor evacuatie in aanmerking komen, kan een woordvoerder niet zeggen. Het zijn er vermoedelijk zo'n 1500. In een brief aan de Tweede Kamer in oktober werd een aantal van 2100 mensen genoemd. Sindsdien kwamen er nog 573 evacuees naar Nederland.
Wegelin: ,,In het meest gunstige geval beslist de rechter maandag dat Nederland binnen nu en een maand met een concreet evacuatieplan moet komen. Maar ook als dat niet het geval is: door de rechtszaak houden we in ieder geval druk op de ketel. Want soms lijkt het erop alsof Nederland vanuit zichzelf weinig haast maakt met evacueren.”
Bekijk hier onze video’s over de situatie in Afghanistan
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Beekse Bergen slaat een nieuwe weg in: ‘Je kunt je hier een week lang fulltime vermaken’
HILVARENBEEK - Straks ga je niet meer naar Speelland, het Safaripark of een van de vakantieparken van de Beekse Bergen, je gaat naar Beekse Bergen. Punt. Dat klinkt heel logisch, maar dat is het niet. ,,Daar hebben we heel lang over nagedacht. Het brengt enorme investeringen met zich mee”, weet Leentje Lips, directeur van Beekse Bergen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Hellevoetsluis
De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in de Zuid-Hollandse gemeente Hellevoetsluis, zo heeft de NTR woensdag bekendgemaakt. De intocht zal plaatsvinden op zaterdag 12 november. De afgelopen jaren is vanwege de coronamaatregelen geen landelijke intocht met publiek geweest. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM7
Reiziger mijdt Schiphol: boekingssites zien run op tickets vanaf Eindhoven en Rotterdam
Om zeker te zijn van een vliegtuigstoel mijden Nederlandse vakantiegangers het door personeelsproblemen geplaagde Schiphol. Op boekingssites zijn vliegreizen vanuit Rotterdam en Eindhoven erg in trek. Groningen en Maastricht verwelkomen extra reizigers met open armen.
-
PREMIUMDit was 2021
Het verhaal achter deze foto: ‘We dachten niet in een limiet, we zeiden: wat past, dat past’
In de laatste dagen van 2021 schrijven onze verslaggevers verhalen over grote en kleine gebeurtenissen in het nieuwsjaar dat bijna achter ons ligt. Vandaag: vlucht uit Kaboel. Twintig jaar van militaire missies in Afghanistan eindigde in augustus in chaos. Met verbijstering keek de wereld naar de evacuatie vanaf het vliegveld van Kaboel. ,,Holy fuck, holy cow.” -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMDit was 2021
Ambassadeurs over evacuatie Kaboel: ‘Toen het toestel landde was dat zo’n opluchting’
In de laatste dagen van 2021 schrijven onze verslaggevers verhalen over grote en kleine gebeurtenissen in het nieuwsjaar dat bijna achter ons ligt. Sinds de grote evacuatie uit Afghanistan haalt Nederland achter de schermen via Qatar en Pakistan nog steeds mondjesmaat mensen naar ons land. Dat is diplomatiek spitsroeden lopen. Twee ambassadeurs vertellen hun verhaal.