Volledig scherm
Een elektrisch aangedreven voertuig van Stint Urban Mobility. © ANP

Rechter: Stints blijven aan de ketting

LIVE TWITTERDe Stints die sinds 1 oktober niet meer de weg op mogen, blijven voorlopig stilstaan. Een gastouder uit Almere wilde van het wegverbod af omdat dit rigoureuze besluit te gemakkelijk was genomen. Ze stapte naar de rechter, maar die gaf haar vanmiddag geen gelijk.

Volledig scherm
Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. © ANP
Quote

Voor mij staat de veiligheid echt voorop

Cora van Nieuwenhuizen, Minister

Volgens de rechter mocht minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de Stint terecht van de weg halen. Dat besluit werd genomen op basis van meerdere ernstige incidenten die verband houden met de rem. Zo werd vastgesteld dat de Stint ‘op hol kan slaan’ en dat de rem dan niet krachtig genoeg is om de elektrische bolderkar te stoppen.

De verkeersveiligheid was de belangrijkste reden om de Stint van de weg te halen, volgens de minister. De rechter vindt dit niet onredelijk. De minister moet volgens de rechter wel voortvarend aan de slag met het onderzoek, zodat gebruikers niet lang in onzekerheid blijven zitten.

Van Nieuwenhuizen begrijpt dat de uitspraak vervelend is voor veel gebruikers van de Stint. ,,Maar voor mij staat de veiligheid echt voorop. Uiteraard wil ik zo snel mogelijk duidelijkheid bieden over of en hoe de Stint weer veilig de weg op kan. Daar hebben we de uitkomsten van het nu lopende onderzoek van TNO voor nodig. Totdat die uitkomsten bekend zijn, neem ik dan ook geen besluit. Ik verwacht de uitkomsten van het TNO-onderzoek rond de jaarwisseling. Dat is het eerste moment waarop ik mij zal beraden op de volgende stappen.”

Onderzoeksinstituut TNO komt naar verwachting rond de jaarwisseling met een rapport hierover naar buiten. Daarnaast kijken verkeersonderzoeksbureau SWOV en de RDW nog naar de toelatingsprocedures voor voertuigen als de Stint. De uitslag van dat onderzoek komt ‘begin volgend jaar’, aldus een woordvoerder van het SWOV.

Teleurgesteld

Michelle van Zundert van kinderdagverblijf Het Kinderstraatje die de rechtszaak aanspande blijft teleurgesteld achter. En met haar vele collega’s, bleek tijdens de uitspraak. Een grote groep bezorgde ondernemers uit de kinderopvang woonde de uitspraak bij in de hoop dat de rechter goed nieuws voor hen zou hebben.

Veel kinderdagverblijven zitten met de handen in het haar sinds de Stints na het dramatische ongeval in Oss op 20 september, sinds 1 oktober niet meer gebruikt mogen worden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft twijfels over de veiligheid, maar uit enquêtes van diverse brancheorganisaties bleek afgelopen dagen dat opvangorganisatie én ouders dolgraag het vervoermiddel weer terug willen hebben, desnoods met een aantal aanpassingen.

Enorme extra kostenpost

De vrolijk ogende karretjes waren ideaal om met kinderen naar plekken te gaan, waar ze anders niet zo snel zouden komen. Nu moeten er vaak busjes worden ingehuurd om de kinderen te vervoeren en dat is een enorme extra kostenpost. Bovendien zorgt dat voor onveilige situaties bij scholen waar de kinderen worden opgehaald, stellen de opvangorganisaties en ouders.

De uitspraak werd ook bijgewoond door eigenaar Edwin Renzen van Stint en een groep werknemers. Renzen vroeg maandag het faillissement van zijn bedrijf aan. Een positieve uitspraak van de rechter had zijn bedrijf wellicht nog kunnen redden, maar nu lijkt het doek voor het bedrijf definitief te vallen. Hij zegt dat hij niet had verwacht dat de rechter de Stint nu ineens had toegelaten. ,,Maar het doet me goed om te zien dat zoveel mensen hier zijn die een belang bij de Stint en vinden dat het moet blijven. Het gaat mijn bedrijf niet meer redden, maar ik hoop voor al deze gebruikers dat er snel een oplossing komt waarmee de Stint een doorstart kan maken.’’

Renzen zal een eventuele doorstart niet meer meemaken, zegt hij. ,,Ik ben er even helemaal klaar mee en hard toe aan vakantie.’’

De opvangorganisaties hebben nu hun hoop gevestigd op de Tweede Kamer. Die debatteert vanavond met minister Cora van Nieuwenhuizen over hoe het nu verder moet met de Stint. Ze hopen dat de politiek druk kan uitoefenen om snel met oplossingen te komen om de Stint toch weer snel te laten rondrijden. Het afwachten van de eerste onderzoeksresultaten vinden de bedrijven te lang duren.

Gisteren vroeg advocaat Werner van Bentem de rechter nog het onderzoek naar het gebruik van de Stint door de BSO te heropenen. De rechtbank wees dat verzoek af.

  1. Zaak terreurverdachten, onvrede over Eredivisietijden en beste bartender in De Ochtend Show to go

    Zaak terreurver­dach­ten, onvrede over Eredivisie­tij­den en beste bartender in De Ochtend Show to go

    In De Ochtend Show to go van maandag 19 augustus praat Cyril Rosman ons bij over de zaak van de terreurverdachten die vorig jaar opgepakt werden. Matthijs Keuning legt ons uit waarom voetbalsupporters ontevreden zijn met de nieuwe Eredivisietijden op zondagavond. Ook live in de studio is Tess Posthumus, die in 2018 uitgeroepen werd tot beste vrouwelijke bartender. De show wordt gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 7.30u live te zien in onze app en op deze site.