Rechter: Stints blijven aan de ketting
LIVE TWITTERDe Stints die sinds 1 oktober niet meer de weg op mogen, blijven voorlopig stilstaan. Een gastouder uit Almere wilde van het wegverbod af omdat dit rigoureuze besluit te gemakkelijk was genomen. Ze stapte naar de rechter, maar die gaf haar vanmiddag geen gelijk.
Delen per e-mail
Voor mij staat de veiligheid echt voorop
Volgens de rechter mocht minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de Stint terecht van de weg halen. Dat besluit werd genomen op basis van meerdere ernstige incidenten die verband houden met de rem. Zo werd vastgesteld dat de Stint ‘op hol kan slaan’ en dat de rem dan niet krachtig genoeg is om de elektrische bolderkar te stoppen.
De verkeersveiligheid was de belangrijkste reden om de Stint van de weg te halen, volgens de minister. De rechter vindt dit niet onredelijk. De minister moet volgens de rechter wel voortvarend aan de slag met het onderzoek, zodat gebruikers niet lang in onzekerheid blijven zitten.
Van Nieuwenhuizen begrijpt dat de uitspraak vervelend is voor veel gebruikers van de Stint. ,,Maar voor mij staat de veiligheid echt voorop. Uiteraard wil ik zo snel mogelijk duidelijkheid bieden over of en hoe de Stint weer veilig de weg op kan. Daar hebben we de uitkomsten van het nu lopende onderzoek van TNO voor nodig. Totdat die uitkomsten bekend zijn, neem ik dan ook geen besluit. Ik verwacht de uitkomsten van het TNO-onderzoek rond de jaarwisseling. Dat is het eerste moment waarop ik mij zal beraden op de volgende stappen.”
Onderzoeksinstituut TNO komt naar verwachting rond de jaarwisseling met een rapport hierover naar buiten. Daarnaast kijken verkeersonderzoeksbureau SWOV en de RDW nog naar de toelatingsprocedures voor voertuigen als de Stint. De uitslag van dat onderzoek komt ‘begin volgend jaar’, aldus een woordvoerder van het SWOV.
Teleurgesteld
Michelle van Zundert van kinderdagverblijf Het Kinderstraatje die de rechtszaak aanspande blijft teleurgesteld achter. En met haar vele collega’s, bleek tijdens de uitspraak. Een grote groep bezorgde ondernemers uit de kinderopvang woonde de uitspraak bij in de hoop dat de rechter goed nieuws voor hen zou hebben.
Veel kinderdagverblijven zitten met de handen in het haar sinds de Stints na het dramatische ongeval in Oss op 20 september, sinds 1 oktober niet meer gebruikt mogen worden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft twijfels over de veiligheid, maar uit enquêtes van diverse brancheorganisaties bleek afgelopen dagen dat opvangorganisatie én ouders dolgraag het vervoermiddel weer terug willen hebben, desnoods met een aantal aanpassingen.
Enorme extra kostenpost
De vrolijk ogende karretjes waren ideaal om met kinderen naar plekken te gaan, waar ze anders niet zo snel zouden komen. Nu moeten er vaak busjes worden ingehuurd om de kinderen te vervoeren en dat is een enorme extra kostenpost. Bovendien zorgt dat voor onveilige situaties bij scholen waar de kinderen worden opgehaald, stellen de opvangorganisaties en ouders.
De uitspraak werd ook bijgewoond door eigenaar Edwin Renzen van Stint en een groep werknemers. Renzen vroeg maandag het faillissement van zijn bedrijf aan. Een positieve uitspraak van de rechter had zijn bedrijf wellicht nog kunnen redden, maar nu lijkt het doek voor het bedrijf definitief te vallen. Hij zegt dat hij niet had verwacht dat de rechter de Stint nu ineens had toegelaten. ,,Maar het doet me goed om te zien dat zoveel mensen hier zijn die een belang bij de Stint en vinden dat het moet blijven. Het gaat mijn bedrijf niet meer redden, maar ik hoop voor al deze gebruikers dat er snel een oplossing komt waarmee de Stint een doorstart kan maken.’’
Renzen zal een eventuele doorstart niet meer meemaken, zegt hij. ,,Ik ben er even helemaal klaar mee en hard toe aan vakantie.’’
De opvangorganisaties hebben nu hun hoop gevestigd op de Tweede Kamer. Die debatteert vanavond met minister Cora van Nieuwenhuizen over hoe het nu verder moet met de Stint. Ze hopen dat de politiek druk kan uitoefenen om snel met oplossingen te komen om de Stint toch weer snel te laten rondrijden. Het afwachten van de eerste onderzoeksresultaten vinden de bedrijven te lang duren.
Gisteren vroeg advocaat Werner van Bentem de rechter nog het onderzoek naar het gebruik van de Stint door de BSO te heropenen. De rechtbank wees dat verzoek af.
Verder in het nieuws
-
Grote actie tegen criminele organisatie: 20 doorzoekingen door heel Nederland
Tijdens een gecoördineerde operatie heeft de politie gelijktijdig op twintig plaatsen in Nederland doorzoekingen gedaan. Bedrijfspanden en woningen werden doorzocht in het kader van een onderzoek naar een internationaal opererende criminele organisatie, die wordt verdacht van witwassen en drugshandel. De drugs zouden via Europese havens Nederland binnenkomen. -
Albanees loopt tegen de lamp als koffer met 50.000 euro openbarst
De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen weekeinde een 30-jarige Albanees op Schiphol aangehouden voor witwassen. Tijdens de bagageafhandeling op het platform sprong de koffer van de man ineens open. Een onbekend geldbedrag werd door de wind weggeblazen. -
Drie verdachten aanslag Telegraaf nog vast
Drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf blijven vastzitten tot de start van hun proces over de zaak op 9 maart komend jaar. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. -
Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’
De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols. -
Drie jaar cel voor man die high van de ketamine moeder (35) doodreed in Amsterdam
De 25-jarige Mees B. die eind augustus de 35-jarige Luce Tchouane aanreed in de Eerste Oosterparkstraat, is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook is de man voor vijf jaar zijn rijbewijs kwijt.
-
YouTuber Sven krijgt voorwaardelijke straf: geen video’s met strafbare feiten meer
YouTuber Sven van der Meulen mag géén filmpjes meer maken waarbij hij als onderzoeksjournalist strafbare feiten pleegt om misstanden aan de kaak te stellen. Justitie wilde hem vervolgen voor meerdere filmpjes die hij maakte, maar liet het bij een waarschuwing en een proeftijd van een jaar. -
Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide
De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie. -
Nachttrein R'dam-Groningen blijft rijden
Noorderlingen die op vrijdagavond in de Randstad zijn, hoeven niet bang te zijn dat ze via het spoor niet meer thuis komen. De nachttrein van Rotterdam via Utrecht en Zwolle naar Groningen blijft rijden.