Op het Cornelius Haga Lyceum komen mensen aan voor een bijeenkomst over de perikelen rond de islamitische school.
Volledig scherm
Op het Cornelius Haga Lyceum komen mensen aan voor een bijeenkomst over de perikelen rond de islamitische school. © ANP

Rechter wijst verzoek om extra geld voor Cornelius Haga Lyceum af

Het verzoek van het Cornelius Haga Lyceum dat het ministerie van Onderwijs op korte termijn geld overmaakt, onder meer voor de salarissen van docenten, is door de rechter afgewezen. 

De advocaten van de school wezen er eerder deze week tijdens de zitting bij de rechtbank in Den Haag op dat DUO, de uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs, heeft toegezegd dat op 23 oktober de eerste betaling zou worden overgemaakt. Maar daarna werd meegedeeld dat minister Arie Slob zes maanden de tijd heeft om te besluiten over de betalingen. Volgens de advocaat van het Haga, Wouter Pors zegt de rechter dat geen sprake is van een besluit door DUO, waardoor de Staat geen betalingsverplichting heeft.

Het verzoek was de zoveelste juridische procedure van de islamitische school tegen de overheid. Volgens Pors dreigt geldnood omdat het ministerie te traag is met het overmaken van de zogenoemde aanvullende bekostiging. 

Het Haga Lyceum heeft in de aanloop naar het nieuwe schooljaar extra docenten aangenomen, om de circa 170 nieuwe leerlingen te onderwijzen. Het ministerie komt echter niet door met extra financiële middelen om de hogere salariskosten mee te voldoen. Het Haga Lyceum is van mening dat het ministerie welbewust geen haast maakt.

Vertrek van bestuur

Het Haga Lyceum kwam begin dit jaar in opspraak doordat de AIVD en NCTV waarschuwden voor contacten met radicale salafisten. Kort voor de zomer verscheen een rapport van de onderwijsinspectie over financieel wanbeheer. Voor minister Slob was dat aanleiding het vertrek van het bestuur te eisen.

Minister Arie Slob van Onderwijs staat de pers te woord bij zijn ministerie over zijn besluit over het Haga Lyceum.
Volledig scherm
Minister Arie Slob van Onderwijs staat de pers te woord bij zijn ministerie over zijn besluit over het Haga Lyceum. © ANP