Volledig scherm
© AD

'Reddingsactie' geslaagd: Tractor trekt auto Stan (19) uit Waddenzee

UpdateHet uitzicht dat de inwoners van het Friese Sint Jacobiparochie de laatste dagen hadden is vanmiddag veranderd. De auto die de 19-jarige Stan op het wad had 'geparkeerd' is zojuist door een tractor aan de kant getrokken. Langzaam maar zeker rold de wagen door het water richting de kant. 

Rijkswaterstaat maakt via Twitter melding van de 'reddingsactie'. Met een zogenoemde slikslede is iemand richting de auto gegaan om een kabel aan het rijtuig vast te maken. De man parkeerde daarna zijn slede op de auto en klom op het dak, waarna collega's van Rijkswaterstaat en een tractor aan de kant begonnen met het naar de kant trekken van de auto.

Door het slik en door het laagstaande water schoof de grijze auto langzaam richting de kant. De auto is bedekt met modder. 

'Het ging mis'

Het hield inwoners van Sint Jacobiparochie de laatste dagen bezig: van wie was toch die auto die op bizarre wijze in de zee geworpen leek? De auto stond sinds afgelopen weekend vast in het slijk en niemand wist wie 'm daar had achtergelaten.

Gisteren werd duidelijk dat het de auto is van de 19-jarige Stan uit Helmond. Hij vertelde aan Omroep Brabant: ,,We wilden met een groep vrienden naar Groningen rijden. Maar er werd een tussenstop gemaakt om met eb de Waddenzee in Friesland op te rijden. En daar ging het helemaal mis."

Volledig scherm
© AD

,,We hebben geprobeerd om met een andere auto mijn auto eruit te trekken, maar hij zat helemaal vast.'' Het water kwam steeds dichter bij, waardoor de jongens uiteindelijk genoodzaakt waren om de auto achter te laten. Ze besloten de politie te bellen om op te biechten wat ze gedaan hadden.

'Slee van wel 100 jaar oud'

Rond half vier vanmiddag bereikte de auto de dijk. Daar meldde ook de man van de slede zich voor de camera van Hart van Nederland, een duikerspak aan, een veeg modder op zijn gezicht. ,,Dit is wel iets meer werk dan een dagje sportschool'', begon de medewerker van Rijkswaterstaat. De slee waarop hij richting de auto was gegleden is 'wel 100 jaar oud'. ,,Die is van de begintijd van Rijkswaterstaat en hebben we al die tijd bewaard. Nu kwam 'ie goed van pas. Je weet dat dit de Wadden zijn en dat je tot je billen in het slik kan komen te zitten. Dan moet je er iets op bedenken.''

Op de slede lukte het hem bij de auto te geraken. ,,Dat is mooi. Hier trainen we met elkaar elke dag op. Hier doen we het voor.'' 
Ook binnenin de auto is het een glibberige, vieze boel.

Volledig scherm
© AD