Volledig scherm
Chiara van Zeijderveld © eigen foto

Reisgenoot doodgereden Chiara (22) verdachte na drama op Duitse snelweg

Het Duitse openbaar ministerie vervolgt de 35-jarige man bij wie Chiara van Zeijderveld (22) uit Ermelo zaterdag in de auto zat voordat ze vanwege een ruzie uitstapte en vervolgens dood werd gereden. Hij wordt ervan verdacht niet te hebben ingegrepen toen de jonge vrouw midden op de snelweg A31 de auto wilde verlaten.

Hoewel openbaar aanklager Alexander Retemeyer de man, een goede bekende van Chiara, officieel als verdachte aanmerkt, acht de officier de kans klein dat hij ook daadwerkelijk wordt vervolgd. Omdat er geen getuigen zijn, kan de verdachte volgens Retemeyer gemakkelijk verklaren dat Chiara bijvoorbeeld onwel werd en daarom uitstapte. ,,We willen nog wel graag de getuigen uit Nederland horen’’, aldus de officier. ,,Tot nu toe heeft de verdachte niets verklaard.’’

Die Nederlandse getuigen zijn een vriendin van Zeijderveld, met wie ze samen naar discotheek Index in het Duitse Schüttorf was geweest, en een vriend van de verdachte.

Mega-verdrietig

Op het lichaam van Zeijderveld is gisteren autopsie gepleegd. De uitslag wordt over enkele weken verwacht. Eerder verklaarde de Duitse politie dat de Ermelose veel had gedronken. Volgens Retemeyer doet dit niets af aan de ernst van het snelwegdrama. ,,Het is een mega-verdrietige zaak’’, aldus de aanklager. De verdachte had overigens geen geldig rijbewijs.

Vooralsnog gaat de openbaar aanklager ervan uit dat Zeijderveld zelf de 35-jarige man heeft gebeld om te vragen of hij haar kon ophalen. Vervolgens zou de man met de vriend naar de discotheek zijn gereden, waar hij ruzie met Chiara kreeg. Tijdens de daaropvolgende autorit escaleerde de ruzie. Ze zetten de auto stil op de vluchtstrook en Zeijderveld stapte uit. Daarna werd ze aangereden. De automobiliste die haar aanreed, wordt niet vervolgd.

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”