Volledig scherm
PREMIUM
© privefoto

René (31) accepteerde kanker: ‘Maar niet dat ik het van een ander heb gehad’

In de rubriek Wieg tot Graf vertellen we het verhaal achter een familiebericht. Deze keer het levensverhaal van René Ruizendaal uit Spakenburg. De dertiger overleed aan kanker uit een donorlever. 

René had problemen had met zijn lever. De gang van zijn galwegen tussen zijn lever en galblaas was niet ontwikkeld. René, de jongste uit een Spakenburgs gezin van vijf kinderen, verbleef de eerste acht maanden van zijn leven in het ziekenhuis. Medici verwijderden de galgang en zeiden na de zware operatie dat René voor zijn dertigste hoogstwaarschijnlijk een levertransplantatie moest ondergaan. Zijn lever moest te hard werken.

  1. Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

    Wegverkeer veroor­zaakt 17 procent CO2-uit­stoot

    Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen. De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag vorig jaar 2 procent hoger dan in 2017. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het wegverkeer in 2018.