Van Wolfswinkel (13) wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten.
Volledig scherm
Van Wolfswinkel (13) wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten. © Pro Shots
Vitesse VIT
4
EINDE
2
sc Heerenveen HEE
  • 5' Goal Navarone Foor
  • 14' 70' 75' Goal Ricky van Wolfswinkel
  • Luciano Slagveer Goal 31'
  • Sam Larsson Goal 89'

'Rickygoal' zorgt voor feeststemming bij Vitesse

ARNHEM- Op weg naar de bekerfinale verkeert Ricky van Wolfswinkel in bloedvorm. Met drie goals was de spits zaterdagavond de beul van Heerenveen (4-2). 'Rickygoal' staat nu op achttien doelpunten in de eredivisie. Dat is een persoonlijke topscore.

Nabeschouwing

Van Wolfswinkel vertolkte zaterdagavond de hoofdrol in GelreDome, maar bij Vitesse blonken er meer uit. Doelman Eloy Room was enkele keren geweldig. En Matt Miazga, Marvelous Nakamba en Navarone Foor imponeerden. Voor 21.128 toeschouwers ontstond zo een feeststemming.

Bliksemstart
Vitesse kende natuurlijk ook een bliksemstart in Gelredome. Binnen vijf minuten kwam de Arnhemse formatie al op voorsprong. En ook nog met een geweldige goal. Arnold Kruiswijk gaf een inworp naar Navarone Foor, die zich vrij kapte en versnelde. De Betuwenaar vond Nathan, die op zijn beurt Foor weer lanceerde. De frêle aanvaller kapte zich in het strafschopgebied nog eens vrij en schoof de bal alleen voor doelman Erwin Mulder goed binnen: 1-0.

Na veertien minuten stond het in Arnhem al 2-0. Ricky van Wolfswinkel kopte een hoekschop binnen. De corner werd fraai getrapt door Lewis Baker, maar het verdedigende werk aan de zijde van Heerenveen was ronduit slecht.

Vanuit het niets kwam Heerenveen wel op 2-1. Arbiter Kamphuis liet doorspelen na een overtreding op Vitessenaar Nathan. In de counter sloeg vervolgens Luciano Slagveer toe: 2-1. De woede van de Arnhemse bank was terecht.

Reddingen Room
Na rust was Heerenveen beter. Vitesse-doelman Eloy Room voorkwam tot tweemaal de gelijkmaker. Hij redde geweldig op een schot van Sam Larsson en een één-tegen-één met Slagveer.

Heerenveen drukte met Stijn Schaars op het veld verder door, maar de goal viel aan de andere kant. Na zeventig minuten ontsnapte Alexander Büttner, net in het veld voor Nathan, op links. De Doetinchemmer behield het overzicht en bediende de volledig vrij staande Van Wolfswinkel voor diens tweede treffer van de avond: 3-1.

Rickygoal
De honger van Van Wolfswinkel was daarmee niet gestild. De spits sloeg nog een derde keer toe in Arnhem. Na 75 minuten tekende Rickygoal voor de 4-1.

Het laatste woord was vervolgens aan Heerenveen. De mooie voetbalavond kreeg een passend slot met een kogel van Larsson, waarop Room geen antwoord had: 4-2. 

Vitesse-Heerenveen 4-2 (2-1)
5. Foor 1-0, 14. Van Wolfswinkel 2-0, 31. Slagveer 2-1, 70. Van Wolfswinkel 3-1, 75. Van Wolfswinkel 4-1, 89. Larsson 4-2.
Gele kaarten: Marzo (Heerenveen)
Vitesse: Room; Leerdam, Kashia, Miazga, Kruiswijk; Nakamba, Nathan (64. Büttner), Baker; Rashica (88. Van Bergen), Van Wolfswinkel (88. Zhang), Foor.
Heerenveen: Mulder; Marzo (36. Schmidt), Van Aken, St. Juste, Bijker; Van Amersfoort (76. Ödegaard), Kobayashi, Thorsby (54. Schaars); Slagveer, Ghoochannejhad, Larsson.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Van Wolfswinkel bij FoxSports over de wedstrijd, zijn hattrick en de aankomende weken.

Quote

Ik was eigenlijk niet tevreden. Ik speelde niet heel lekker, was slordig met een paar ballen. Maar we komen al snel goed voor. Met een hattrick en een bal op de lat hoef ik niet ontevreden te zijn.
We hebben een hele goede week gehad, met drie wedstrij­den negen punten. We willen de komende wedstrij­den ook goed afsluiten en dan komt er nog een heel groot hoogtepunt deze maand.

Ricky van Wolfswinkel

Harde woorden van doelman Erwin Mulder bij Fox Sports over zijn SC Heerenveen

Quote

We moeten wel beseffen dat het zo niet kan. Hoe we aan de wedstrijd beginnen, we geven de eerste twee doelpunten veel te makkelijk weg. Voor we naar de playoffs willen, moet er heel wat veranderen.

SC Heerenveen-doelman Erwin Mulder

Ricky van Wolfswinkel neemt de bal mee van het veld na zijn hattrick. Alexander Büttner dolt wat met de topscorer, pakt zijn bal af en schiet die het publiek in. 'Hattricky' kan op zoek naar een andere bal.

Het is afgelopen! Vitesse wint met 4-2 van SC Heerenveen.

Nog 2 minuten extra tijd, en Larsson test Room nog een keer. Ditmaal is de doelman wel scherp en vangt hij het schot van de Zweed.

Doelpunt! Sam Larsson doet nog iets terug namens SC Heerenveen. Met een harde knal van meer dan twintig meter verrast hij doelman Eloy Room, 4-2.

En bij de derde wissel van Vitesse vervangt Mitchell van Bergen Milot Rashica.

En daar is de publiekswissel. Ricky van Wolfswinkel wordt vervangen door Zhang Yuning.

De bezoekers dringen nog aan, maar Vitesse zakt in en is tevreden met de stand op de borden. Ricky van Wolfswinkel heeft het verschil gemaakt en wordt zo gewisseld. Zhang Yuning staat klaar om in te vallen.

Pijnlijk moment. Stijn Schaars grijpt weer naar zijn enkel na een stevig duel met Arnold Kruiswijk. De middenvelder is net terug van een lange blessure en lijkt opnieuw veel pijn te hebben. SC Heerenveen heeft tot overmaat van ramp al drie keer gewisseld.

Eloy Room redt nog geen minuut na de goal de meubelen voor Vitesse. Stijn Schaars dacht te gaan scoren tegen zijn oude club, maar Room stopt de bal katachtig.

Pelle van Amersfoort wordt vervangen door Real Madrid-huurling Martin Ødegaard.

Goal! En dat is drie! Ricky van Wolfswinkel doet het weer en zet Vitesse op 4-1.

De zeventiende eredivisietreffer van Van Wolfswinkel kan wel eens de redding van Vitesse zijn. De Arnhemmers zijn de tweede helft erg slordig, en SC Heerenveen drong meer en meer aan voor het doel van Room.

Doelpunt! 3-1! Ricky van Wolfswinkel loopt zich perfect vrij en tikt de lage voorzet van Alexander Büttner binnen.

Wissel bij Vitesse. Nathan wordt vervangen door Alexander Büttner. Navarone Foor schuift vanaf de flank meer naar binnen, Büttner neemt plaats op de linkerkant.

Clubwatcher Lex Lammers ziet hoe Vitesse in de tweede helft totaal anders start dan in de eerste helft.

Slagveer ontsnapt aan de aandacht van zijn bewakers en gaat 1 op 1 met Eloy Room. De doelman van Vitesse keert zijn inzet en houdt de Arnhemmers op voorsprong.

Tweede wissel bij SC Heerenveen. Morten Thorsby gaat eraf, hij wordt vervangen door een oude bekende in Arnhem: Stijn Schaars.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Leerdam (26) heeft de voorbije weken bij Vitesse de concurrentiestrijd verloren met Diks, in de winter op huurbasis overgekomen van Fiorentina. Maar vanavond start Leerdam wel, wegens de schorsing die Diks midweeks opliep tegen Heracles (1-0 zege Vitesse).

Tegen Heerenveen keert niet alleen Leerdam terug in de basis bij Vitesse. Ook Arnold Kruiswijk maakt zijn opwachting weer. De Groninger kreeg woensdag tegen Heracles rust van trainer Henk Fraser. Alexander Büttner startte zo voor het eerst in de basis. Na een matige start herstelde de Achterhoeker zich wel, maar Kruiswijk is nog altijd eerste keus voor Fraser.

Bij Vitesse is Adnane Tighadouini terug na een liesblessure. Hij begint vermoedelijk op de bank. Maikel van der Werff is na een knieblessure nog niet wedstrijdfit.

Statistieken