Volledig scherm
Nawal Benaissa van de protestbeweging Al-Hirak Al-Shaabi. © REUTERS

Rif-leider vraagt asiel aan in Nederland

Een vrouwelijke leider van de protestbeweging uit het Marokkaanse Rifgebied, Nawal Benaissa, heeft in Nederland asiel aangevraagd. Dat heeft een woordvoerder van Amnesty International laten weten.

Om de veiligheid van Benaissa niet in gevaar te brengen, wil de woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie verder niets kwijt over de asielaanvraag.
De aanvraag van de vrouwelijke protestleider in het Rif-gebied is voor de parlementariërs Kati Piri en Lilianne Ploumen (PvdA) tekenend voor de zorgelijke mensenrechtensituatie in Marokko. ,,Het is tijd dat de Nederlandse regering en de EU druk gaan zetten op Rabat dat de politieke gevangenen worden vrijgelaten'', aldus Piri en Ploumen. Zij benadrukken dat Benaissa niet kan worden teruggestuurd naar Marokko als zij het risico loopt gevangen te worden gezet.

Diplomatieke strubbelingen

In het Rifgebied vonden de afgelopen jaren grootschalige demonstraties plaats tegen de corruptie, onderdrukking en achterstelling van de lokale bevolking. De politie pakte honderden mensen op. Protestleiders gingen de cel in omdat ze de staatsveiligheid in gevaar zouden hebben gebracht.

Onenigheid over de rif-demonstraties leidde eerder al tot diplomatieke strubbelingen tussen Nederland en Marokko. De Marokkaanse minister van Justitie annuleerde vorig jaar een bezoek aan Den Haag na een stekelig gesprek met minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) over de Rif-demonstraties. ,,Wij hoeven niet de les gelezen te worden.’’

  1. Universiteiten en hogescholen verplaatsen tentamens wegens ov-staking

    Universi­tei­ten en hogescho­len verplaat­sen tentamens wegens ov-sta­king

    Onder meer de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Rotterdam en de Universiteit Utrecht verplaatsen alle geplande tentamens van aankomende dinsdag. Vanwege de landelijke ov-staking kan niet gegarandeerd worden dat studenten en personeel de onderwijsinstellingen kunnen bereiken. De Vrije Universiteit en de Universiteit Tilburg laten de tentamens gewoon doorgaan. ,,Helaas kan het niet anders. We hopen iedereen op tijd te waarschuwen.”