RIVM: Legionellabacterie komt mogelijk via waterzuivering in de lucht
Zo'n tachtig waterzuiveringsinstallaties in Nederland geven een verhoogd risico op verspreiding van de bacterie legionella, waardoor mensen ziek kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het gaat om installaties voor de zuivering van industrieel afvalwater en rioolwater.
Delen per e-mail
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het aannemelijk dat sommige zuiveringsinstallaties voor afvalwater de legionellabacterie verspreiden. Installaties met een verhoogd risico daarop zouden maatregelen moeten nemen om dat te voorkomen. Ook zouden er beschermingsmaatregelen voor medewerkers van de zuiveringen nodig zijn.
De kans op verspreiding en besmetting ontstaat wanneer er tijdens het waterzuiveringsproces lucht in het warme water wordt geblazen. De mogelijk in het warme water groeiende bacteriën zouden zich dan in kleine druppeltjes water, zogenaamde aerosolen, in de lucht komen en zich verspreiden naar de omgeving. De legionellabacteriën kunnen onder meer ernstige longontsteking veroorzaken.
600 patiënten
In 2018 waren er bijna zeshonderd patiënten met longontsteking door legionella in Nederland, twee keer zoveel vergeleken met vijf jaar eerder. Uit een eerder onderzoek bleek dat er in Nederland ongeveer 80 afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn met een mogelijk verhoogd risico op groei en verspreiding van de bacterie. In totaal zijn er 776 afvalwaterzuiveringsinstallaties in Nederland.
Een totaalaantal van 709 waterzuiveringsinstallaties werd onderzocht. Installaties met het grootste risico op verspreiding van legionella hebben onder meer een biologisch zuiveringsproces en, voor bacteriën, voedselrijk afvalwater. De temperatuur van het afvalwater ligt bij deze installaties tussen de 30 en 38 graden Celsius. Het RIVM adviseert onder andere dat bepaalde waterbassins van installaties, die nu open zijn, afgedekt worden.
‘Niet exact te bepalen’
Het RIVM heeft berekend hoe aerosolen met legionella zich vanuit afvalwaterzuiveringsinstallaties via de lucht verspreiden. Ook heeft het RIVM vastgesteld dat patiënten die tussen 2013 en 2018 gemeld werden meer dan gemiddeld blootgesteld waren aan aerosolen uit dit soort installaties. Dit vormt een aanwijzing dat een deel van deze mensen besmet is geraakt met de legionellabacterie vanuit afvalwaterzuiveringsinstallaties.
Via de studie kan echter niet exact worden bepaald welke installaties de genoemde 80 gevallen van besmetting met legionella hebben veroorzaakt. ,,Meestal kan niet achterhaald worden waar de ziekteverwekkers vandaan komen’’, schrijft het instituut. ,,Maar de afgelopen jaren is een aantal patiënten ziek geworden door het inademen van legionellabacteriën die waarschijnlijk uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie komen”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
voorpublicatie Gijs (34) verloor zijn ouders: ‘Hoe blijf je overeind als je vader en moeder er niet meer zijn?’
Op zijn negentiende verliest journalist Gijs van der Sanden (34) zijn vader en vier jaar later zijn moeder. Over zijn rouw schreef hij een boek. ‘Door het nooit meer over de dood van mijn ouders te hebben, was het verdriet in de knel gekomen.’ -
Ex-deelneemster ‘Ex on the beach’ krijgt 750 euro boete voor aanrijden van meerdere auto's
Ex-deelneemster van MTV-programma Ex on the beach Lena Semanova moet 750 euro boete betalen voor het aanrijden van meerdere auto's. De 21-jarige Semanova was met haar telefoon in de weer toen ze de brokken maakte, dacht justitie, maar dát acht de rechter niet bewezen. -
PREMIUM
Nooit meer een beslagen bril: Joep (13) maakt met zijn 3D-printer neusclipjes voor brildragend zorgpersoneel
Amersfoorter Joep van der Zee (13) houdt van techniek. Van zijn zakgeld heeft hij pas een 3D-printer gekocht. Dankzij dat apparaat beslaan de glazen van de bril van z’n moeder niet meer. -
PREMIUM
column Ons wankele kaartenhuis staat alleen nog overeind omdat opa's en oma's mogen oppassen
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Coronavirus Britse variant zorgt voor duivels dilemma: moeten we de tweede prik uitstellen?
Een deel van de Nederlandse corona-experts ziet wel iets in het idee om de tweede vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren uit te stellen, met als doel om zo snel mogelijk meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Dat blijkt uit een inventarisatie van deze site.
-
PREMIUM
column Als de houding van deze generatie politici niet verandert, haalt het vallen van het kabinet niets uit
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
update/video Code geel van kracht, mogelijk gladde wegen
Het is te laat voor een witte kerst, maar de liefhebber krijgt alsnog zijn zin: het sneeuwt. Dit zorgt voor veel sneeuwpret, maar pas vanavond op als je de weg opgaat. -
18 januari Vandaag is het Blue Monday: zo overleef je de meest deprimerende dag van het jaar
Met weinig leuks in het vooruitzicht is deze tijd misschien wel de meest deprimerende van het jaar. Maar we zijn zelf in staat onze stemming op te vijzelen, zeggen deskundigen. Leg je telefoon weg, draai uptempo muziek en eet gefermenteerd voedsel.