Volledig scherm
De politie pakte in september bij een school in Roermond een jongen op met een vuurwapen en een bijl. © ANP

‘Roermondse schoolschutter probeerde twee mensen te doden’

De 16-jarige leerling die vorig jaar zwaarbewapend naar zijn school in Roermond kwam, heeft volgens justitie geprobeerd twee mensen van het leven te beroven.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt hem wegens dubbele poging tot moord, meldt De Limburger. Mogelijk zwakt justitie ter zitting de aanklacht nog af naar poging tot doodslag. Dat hangt af van de vraag of de officier van justitie voldoende bewijs ziet voor het handelen met voorbedachten rade. De zitting voor de jeugdrechter stond aanvankelijk dinsdag 23 april gepland, maar is verplaatst naar juli omdat een van de partijen was verhinderd.

De scholier wordt verder verdacht van poging tot zware mishandeling, bedreiging en wapenbezit. De maximale straf voor een 16-jarige is twee jaar jeugddetentie.

De leerling kwam op vrijdagochtend 14 september vorig jaar zwaarbewapend naar zijn school voor speciaal onderwijs – het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) – in Roermond. Hij had een luchtbuks, messen en een bijl bij zich. Zowel binnen als buiten het gebouw loste hij schoten, onder meer in het plafond. Niemand raakte gewond. Docenten wisten erger te voorkomen door op hem in te praten en hem te overmeesteren.

Pepperspray

Over het motief van de schutter is niets bekendgemaakt. Het vermoeden van de politie was destijds dat hij ruzie had met een medescholier. Docenten gaven na het incident aan dat ‘er geen aanwijzingen waren dat dit eraan zat te komen’. Diezelfde dag vond de politie pepperspray en messen bij de jongen thuis.

De scholier zat kort vast in een justitiële jeugdinrichting. Daarna werd de voorlopige hechtenis geschorst. Wel moet hij zich aan strenge voorwaarden houden tot de zittingsdag. Advocaat Gitte Stevens wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan, omdat het een minderjarige verdachte betreft.

Volledig scherm
Getuigen staan de pers te woord na een schietpartij bij het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) op de Donderberg. Er is een scholier aangehouden. Er zijn geen slachtoffers op de school gevallen. © ANP
  1. Angela de Jong vertelt over haar probleem met het K-woord op tv in De Ochtend Show to go

    Angela de Jong vertelt over haar probleem met het K-woord op tv in De Ochtend Show to go

    Verslaggever Cyril Rosman is morgen te gast in De Ochtend Show to go om te praten over de IS-vrouwen die willen terugkeren naar Nederland. We spreken hierover ook met onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg. We gaan weer tv kijken met Angela de Jong en we bespreken de Comedy Central Roast, waar Ali B dit jaar in het middelpunt staat. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.