Een installateur plaatst een rookmelder in een woning.
Volledig scherm
PREMIUM
Een installateur plaatst een rookmelder in een woning. © ANP

Rookmelder voor helft Nederlanders onhoorbaar

Nederland hangt sinds afgelopen vrijdag vol rookmelders waarvan het alarmsignaal een zo hoge frequentie heeft dat ruwweg de helft van de bevolking er finaal doorheen slaapt. Specialisten hebben beleidsmakers al eerder gewaarschuwd dat de melders door velen niet worden gehoord, maar daar werd niet naar geluisterd.  

6 reacties

 • Jan Willem Kleinnagelbrink

  3 maanden geleden
  Looyenga, iedereen maakt fouten of een apparaat gaat fout en er ontstaat brand Dan is en seintje wel fijn toch? Dat die dingen geen goed geluid maken dus is wel erg, wij hebben er 6 gekocht, gekoppeld aan elkaar, pas vandaag gekregen, ietwat vertraagd Ben benieuwd naar dat geluid dan!
 • Peter Looyenga

  3 maanden geleden
  @Ceciel En daarin zit mijns inziens precies het probleem. Hoeveel mensen wanen zich nu veilig want "ze hebben een rookmelder"? Brand voorkomen is nog altijd beter dan 'm genezen. Maar ja, dat is betutteling 😉
 • Ceciel Buijser

  3 maanden geleden
  @P. Looyenga, je mag het verplicht stellen van rookmelders betutteling vinden; ik durf te stellen dat het waarschuwen van mensen over de gevaren van hun eigen gedrag nog veel erger als betutteling zal worden ervaren. Ik heb liever een levensreddende tuut dan een preek.
 • Peter Looyenga

  3 maanden geleden
  Ik blijf het betutteling van de bovenste plank vinden. Rookmelders redden geen levens, maar waarschuwen mensen voor de gevolgen van wat meestal hun eigen handelen is. Beter met vuur omgaan en regels volgen die brand voorkomen, dat zet pas zoden aan de dijk. Niet met dit soort symptoombestrijding. Het geforceerde karakter werkt alleen maar averechts, zoals altijd.
 • m bruijn

  3 maanden geleden
  Ben zo blij dat we een Europees Parlement hebben, want die pakken de echt belangrijke zaken aan. Pas nog de opladers voor telefoons en nu weer de rookmelders. Geweldig. Dat mag een flinke duit kosten.