Rotterdamse gedetineerden terug naar hun cel na opstand tegen coronamaatregelen
update | videoIn gevangenis De Schie in Rotterdam is maandagmiddag een opstand uitgebroken. Een grote politiemacht rukte uit naar de penitentiaire inrichting aan de Professor Jonkersweg. De aanleiding voor de opstand zijn de coronaregels. Vanwege besmettingen zouden gevangenen in quarantaine moeten.
De directie van gevangenis De Schie ging in gesprek met de achttien gedetineerden die even voor de lunch in opstand kwamen. Dat gebeurde als protest tegen de coronamaatregelen, aldus een woordvoerder van de Rotterdamse Dienst Justitiƫle Inrichtingen (DJI).
De inzet van de enorme politiemacht binnen de gevangenismuren bleek uiteindelijk niet nodig. De gedetineerden werkten uiteindelijk mee en keerden terug naar hun cel. Desondanks noemt de woordvoerder hun gedrag āonacceptabelā. Er zijn geen gewonden gevallen.
Bij het steunpunt voor gedetineerden Bonjo kwamen kort voor de opstand telefoontjes binnen van gevangenen die zich zorgen maakten over quarantainemaatregelen in de gevangenis en zich afvroegen hoe dit wettelijk is geregeld.
Woordvoerder Jaap Brandligt vermoedt daarom nu dat er iemand besmet is, waardoor de gevangenen op een hele afdeling de komende week niet uit hun cel mogen. Dat geldt ook voor wie negatief getest is. ,,Dat lijkt ons het meest waarschijnlijke scenario, maar we krijgen nu geen contact meer met de gedetineerden, dus we horen niets van binnenuit.ā
Meestal intern opgelost
Aan het begin van de coronacrisis, maar ook later, waren er al klachten dat medewerkers te nonchalant met het dragen van mondkapjes zouden omgaan. Dat wekt irritatie op bij de gedetineerden, die dan ook nog eens de gevolgen voelen als er ondanks alle maatregelen een positieve test bij een medegevangene is.
Volgens Brandligt van steunpunt Bonjo zijn er wel vaker kleine opstanden in gevangenissen, maar worden die meestal met een speciaal team in de gevangenis zelf opgelost. ,,Dat er buiten ook zo veel politie is opgeroepen, gebeurt zelden.ā
Veel politie
De Schie is voor een groot deel omsingeld door politiebusjes. Ook zijn speciale eenheden ingezet, zoals meerdere leden van het Bijzonder Ondersteuningsteam (BOT) dat is belast met het het uitvoeren van gedetineerdentransporten waarbij sprake is van een mogelijke dreiging van buitenaf, bijvoorbeeld een poging tot bevrijding of liquidatie.
De politiehelikopter hing langdurig in de lucht. Uit voorzorg werden de toegangsweg tot en de fietspaden langs de gevangenis afgesloten voor het verkeer.
Uitbraak Krimpen
De gevangenis in Krimpen aan den IJssel kreeg verleden week te maken met een corona-uitbraak. Zoān twintig gevangenen testten positief en het ziekteverzuim onder het personeel liep op.
Hoe het virus binnenkwam, werd daar niet duidelijk. De regels voor familie en vrienden zijn streng. Zo moeten ze zich vooraf laten testen en die test mag niet ouder zijn dan 24 uur. Het volledige bezoek vindt plaats achter plexiglas.
Gevangenen die in quarantaine zitten, mogen dagelijks een uurtje luchten en bellen. Dat laatste ter compensatie, omdat bezoek minstens tien dagen niet welkom is. Verder vertelde de directeur van Krimpen aan den IJssel dat het personeel de gedetineerden extra aandacht geeft tijdens de uitbraak: ,,We geven een extra natje en droogje, wat extra filmsāā, aldus gevangenisdirecteur Nathalie Tonnon verleden week.
Brandstichting
Verleden jaar staken twee mannen autoās van medewerkers in brand op het parkeerterrein bij gevangenis De Schie. De twee sloegen in mei op klaarlichte dag toe. Op cameraās was te zien hoe de mannen twee jerrycans over veel geparkeerde autoās leeggooiden en de vloeistof vervolgens aanstaken.
Daarop vatte een van de wagens vlam. Later volgde een tweede. Een derde voertuig vloog niet in brand, maar liep wel schade op. De twee wisten te ontkomen. Over hun motief is niets bekend. De politie stelde later dat de brandstichting een grote impact had op zowel het gevangenispersoneel als de gedetineerden.
Corona in cel
Door corona ziet ook het leven in de gevangenis er anders uit. Dat bleek ook wel uit het jaarverslag over 2020. Doordat er vanwege corona bezoekverboden waren en er later plexiglas tussen de bezoeker en de gevangene kwam, is het moeilijker om via de traditionele weg smokkelwaar binnen te krijgen. Telefoons en drugs werden daarom met hulp van een drone op de binnenplaats gedropt of met een tennisbal binnen de muren gegooid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Varkentje in park gevonden met schroeven in het lijf en wierookstokje in zijn bek
Een wandelaar heeft zondag een lugubere vondst gedaan in het Zuiderpark in Rotterdam: een varkentje met schroeven in zijn lijf, en een brandend wierookstokje in zijn bek. -
Voor werk verhuizen naar CuraƧao of Aruba: āOnthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaatā
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, CuraƧao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniƫl van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Verdachte in proces Marengo: Ik heb gewaarschuwd voor een hele reeks moordaanslagen
Mohamed el Aissaoui (32), verdachte in proces Marengo, heeft niet alleen een half jaar voor de moord op Derk Wiersum āzeker vier keerā gewaarschuwd dat de advocaten van kroongetuige Nabil B. in levensgevaar waren, hij heeft ook meerdere criminelen gewaarschuwd dat ze op de dodenlijst stonden. Dat stelt hij vanuit het Huis van Bewaring tegen Het Parool. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee Ć drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Hoe een verjaardagsfeest in een sprookjeskasteel uitmondde in een ruzie tussen twee baronessen
Partybarones Allegra van Zuylen (26) wil toegang tot delen van kasteel De Haar, de tuinen en het graf van haar vader op momenten dat zij dat wil. Maar haar oudste (half)zus Alexandra geeft daar geen toestemming voor. Vandaag diende een kort geding over de jarenlange ruzie.
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Update/Met video
Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv
Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie ten minste een hybride warmtepomp te laten installeren. Liever nog een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Het kabinet wil huiseigenaren zo dwingen sneller over te stappen op āgroenereā manieren om hun huis te verwarmen. -
PREMIUMInterview/met video
Coronademonstraties kostten politie 44 miljoen euro, nog jarenlang minder inzet
Coronarellen, demonstraties en het handhaven van maatregelen bezorgden de politie een extreem druk jaar. Agenten maakten samen 800.000 overuren, die de politie 44 miljoen euro kostten en nog jaren ten koste gaan van de inzet. Dat blijkt uit het jaarverslag van de politie, dat vandaag verschijnt.