Ruim 4000 dode varkens en biggetjes bij zeer grote brand in Brabantse varkensstal

VIDEO | UpdateRuim 4000 varkens en biggen zijn vanochtend omgekomen bij een grote uitslaande brand in een varkensstal in Heusden, tussen Eindhoven en Venlo. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat ook de andere stallen van het bedrijf in brand vlogen, waardoor 4800 varkens (vooral biggen) zijn gered. De stal waar het vuur uitbrak, is compleet verwoest. 

Op het bedrijf verbleven ten minste 8000 varkens, waaronder veel biggetjes. Een medewerker van het bedrijf hoorde een explosie voorafgaand de brand, meldt de eigenaresse. Over de exacte oorzaak van de brand is nog niks bekend.

De brandweer rukte vanmorgen vroeg onder meer uit met vier blusvoertuigen en twee hoogwerkers. Brandweerkorpsen uit de hele regio werden ingeschakeld. Aan het eind van de ochtend was de brand onder controle. Het nablussen duurt nog uren. De buurt moet daarom nog rekening houden met rook- en stankoverlast. 

De eigenaresse van het bedrijf laat weten zeer aangeslagen te zijn. ,,Dit is een groot drama.’’ Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) die sprak met de eigenaren van het familiebedrijf, zegt dat de brand volgde op een ontploffing. Volgens een woordvoerder gaat het het om een relatief nieuw en goedlopend bedrijf met moderne technische voorzieningen. De brand noemde ze een verschrikkelijke ramp.

Kans op kortsluiting

De Dierenbescherming, die al jaren ijvert voor maatregelen ter bestrijding van stalbranden, stelt dat deze en andere branden het gevolg zijn van een kostprijs gedreven vee-industrie. In 2014 en dit voorjaar zijn in samenspraak met LTO, Brandweer Nederland, het Verbond van Verzekeraars en de Rijksoverheid twee actieplannen opgesteld ter beteugeling van stalbranden.

Zo zijn er aanvullende bouwvoorschriften van kracht geworden. Die moeten onder meer helpen om de kans op kortsluiting - een van de meest voorkomende oorzaken van stalbranden - te voorkomen.

De Dierenbescherming zou ook graag zien dat bliksemafleiders verplicht zouden worden gesteld. Blikseminslag is een tweede hoofdoorzaak van stalbranden, waarvan er vorig jaar 47 werden geregistreerd. ,,Maar zo’n installatie kost 10.000 tot 15.000 euro en wij horen van veehouders dat ze geen korting op hun premie krijgen’', zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming. ,,We praten graag mee, maar we hebben het niet voor het zeggen.’’

Volgens hem zijn er behalve financiële ook praktische problemen. Zo blijken sprinklerinstallaties in de stoffige stallen niet altijd goed te werken.

Stalbranden

Brandweer aanwezig bij stalbrand in Heusden
Volledig scherm
Brandweer aanwezig bij stalbrand in Heusden © Bert Jansen

Vorig jaar waren er 47 stalbranden in Nederland. Bij 28 daarvan kwamen dieren om het leven. Met een nieuw actieplan van de Dierenbescherming moet het aantal stalbranden in Nederland sterk verminderen. 

Een van de nieuwe maatregelen is het periodiek keuren van bestaande stallen voor kalveren, varkens en kippen. Het gaat hierbij om een keuring van de elektra, omdat kortsluiting vaak de oorzaak van brand is. Deze maatregel wordt al uitgevoerd via verzekeraars en private kwaliteitssystemen in de veehouderij. Inmiddels zijn enkele duizenden stallen gekeurd.

De inspanningen van de afgelopen jaren hebben echter nog niet geleid tot minder stalbranden en minder dode dieren. In 2016 waren er 49 stalbranden, bij 26 daarvan kwamen dieren om het leven. Het jaar daarvoor waren er 33 stalbranden, bij 15 daarvan kwamen dieren om.

,,Voor boeren, dieren en omwonenden zijn stalbranden ronduit verschrikkelijk. Daarom staat het voorkomen van stalbranden bovenaan de prioriteitenlijst’’, zei LTO Nederland-bestuurder en voorzitter van de stuurgroep Alfred Jansen.

Dronefoto stalbrand Heusden
Volledig scherm
Dronefoto stalbrand Heusden © Bert Jansen
Enorme brand in Heusden.
Volledig scherm
Enorme brand in Heusden. © Bert Jansen
Uitslaande brand in varkensstal in Heusden.
Volledig scherm
Uitslaande brand in varkensstal in Heusden. © Bert Jansen