Ruim twintig jaar cel voor voor moord op Xaja (1) uit Hengelo

videoPartner Maick S. heeft Xaja (1) uit Hengelo om het leven gebracht. De rechtbank veroordeelde hem vandaag tot een gevangenisstraf van 22 jaar. Er is geen bewijs dat moeder Sarinda van E. het letsel heeft toegebracht. De rechtbank spreekt haar daarvan vrij. Ze is volgens de rechtbank ook niet tekort geschoten in het beschermen van haar dochtertje.

Op 12 oktober 2017 overleed de 1-jarige Xaja uit Hengelo aan de gevolgen van zeer zware mishandeling en het toedienen van amfetamines. Vorige maand eiste het Openbaar Ministerie voor doodslag veertien jaar cel tegen Maick S. (32) uit Hengelo, de nieuwe partner van de moeder. Tegen moeder Sarinda van E. (23) uit Hengelo eiste de rechtbank achttien maanden, met aftrek van voorarrest omdat ze haar kind in hulpeloze toestand zou hebben achtergelaten.

Wisselende verklaringen

Quote

Xaja was onschuldig en weerloos

Rechter

Rechter Huisman: „S. heeft veel wisselende verklaringen afgelegd. Het motief voor de moord is niet opgehelderd. De nabestaanden zullen met de waarom vraag verder moeten leven. Geen enkele straf zal recht doen aan dit leed.”

Ze noemde straf verzwarende elementen: „Xaja was onschuldig en weerloos, ze is in haar eigen huis en eigen kamertje vermoord, waar ze zich juist veilig had moeten voelen. Hij heeft geen openheid van zaken gegeven”.

Complex

Anders dan gebruikelijk besloot de rechtbank vanwege de complexiteit zes weken de tijd te nemen voor het vonnis. Toen ze twee weken geleden de zaak formeel sloot, maakte ze bekend dat moeder Sarinda van E. alvast kon worden vrijgelaten. Een toelichting daarop kon de rechtbank toen nog niet geven. Haar advocaat had eerder gevraagd haar vrij te spreken.

Maick S. heeft altijd ontkend Xaja iets te hebben aangedaan. Hij zou haar zelfs op de fatale ochtend nog de fles hebben gegeven, waarna het meisje onwel werd. De beschrijving die S. daarvan gaf kon volgens deskundigen die haar overlijden onderzochten, helemaal niet kloppen.

Moeder Van E. heeft steeds gezegd dat ze niets van de mishandeling van haar dochtertje heeft gemerkt. Ze heeft die nacht doorgeslapen en is ’s ochtends voor zichzelf naar de dokter gegaan.

Een van twee

Advocaten van beide verdachten wezen op vergelijkbare zaken waarbij duidelijk was dat één van twee daders – of beide - een misdrijf moeten hebben gepleegd, maar waarbij niet duidelijk werd wie. In dat geval moet er volgens de raadslieden vrijspraak voor beiden volgen omdat voorop dient te staan dat niemand onschuldig in de cel belandt.

Verdachte Maick S. was niet aanwezig toen rechtbankpresident Sandra Huisman het vonnis voordroeg. Sarinda van E. was wel aanwezig. 

Volledig scherm
Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak had de vader van Xaja een foto van zijn dochtertje en haar knuffel bij zich. © Frank Timmers