Ruinerwold-vader Gerrit-Jan jarenlang gezocht door familie, buren dachten dat hij dood was

videoNadat Gerrit-Jan van D. (67) zich in de jaren 80 aansloot bij de omstreden Moonsekte is door zijn familie jarenlang tevergeefs gezocht naar de verloren zoon. Buurtbewoners en kennissen dachten zelfs dat hij niet meer leefde, nadat hij naar Zuid-Korea was vertrokken en bij de begrafenis van zijn moeder niet op kwam dagen.

Pas in de afgelopen dagen is duidelijk geworden dat ‘de vader van het gezin uit Ruinerwold’ de man is waar de familie al die jaren naar zocht. Eind jaren 80 had Gerrit-Jan zich samen met een broer aangesloten bij de toen nog omstreden Moonsekte, een beweging die zich nu Verenigingskerk noemt. Zijn ouders hadden daar grote moeite mee. Zo liet zijn vader, een bekende romanschrijver uit Herxen, in het najaar van 2012 nog in een interview met het protestantse blad NICO optekenen dat hij zijn zoon al ruim twintig jaar kwijt was en dat hij niet kon begrijpen wat er met hem was gebeurd: ‘Maar het leven gaat wel door en de keuze is nu aan mijn zoon om ons op te zoeken.’

Moonsekte 

Maar Gerrit-Jan blijkt eind jaren 80 niet alleen de banden met zijn familie te hebben verbroken. Een neef, die zelf ook bij de Verenigingskerk zit, beweert dat ook de Moonsekte zich van hem zou hebben afgekeerd. ,,Hij kreeg op een gegeven moment bepaalde ideeën in zijn hoofd. Gekke ideeën, maar niemand in de familie wil het daarover hebben. Daarover ging hij praten en discussiëren, maar ze zeiden meteen: ‘nee, daar willen we niks mee te maken hebben’. Op een gegeven moment heeft onze kerk gezegd: met jou kunnen we niet meer verder.”

Ritueel persoon

Woordvoerder Willem Koetsier van de Verenigingskerk in Amsterdam bevestigt dat Gerrit-Jan lid was, maar zegt dat hij op een gegeven moment door Europa is gaan trekken. Volgens hem was Gerrit-Jan actief bij de zusterorganisatie in Duitsland en Oostenrijk en is hij later ook getrouwd met een Oostenrijkse vrouw. ,,Ik heb van oudere leden gehoord dat hij een erg spiritueel persoon was en zelf een groep heeft opgericht met zijn gezin. Maar onze visie is niet dat je op een boerderij gaat wonen en je verbergt voor de buitenwereld.’’

Lees verder onder de foto's

Volledig scherm
© EPA
Gerrit-Jan van D. woonde ook enige tijd in Oostenrijk.
Volledig scherm
Gerrit-Jan van D. woonde ook enige tijd in Oostenrijk. © Christoph Gantner

In zijn geboorteplaats Herxen (Overijssel) stond voor sommige bewoners echter al langer vast dat Gerrit-Jan niet meer leefde. Het laatste wat zij van hem hadden gehoord was dat hij zich had aangesloten bij de Moonsekte en dat hij naar Zuid-Korea was vertrokken, waar de wortels van de sekte liggen. Ze waanden hem jarenlang dood. Ze willen allemaal anoniem blijven, maar hun namen zijn bij de redactie bekend. Een bekende van de familie zegt: ,,Daar, in Zuid-Korea zou hij dood zijn gegaan bij een soort actie tegen de Moonies, dachten we. Zelfs op de begrafenis van zijn moeder kwam hij niet opdagen dus iedereen dacht echt dat hij was overleden.”

Quote

Zelfs op de begrafenis van zijn moeder kwam hij niet opdagen dus iedereen dacht dat hij was overleden

Buurman Herxen

Een buurman uit Herxen bevestigt deze lezing: ,,Niemand vernam nog wat van hem. Pas jaren later kwam ons ter ore dat hij al die tijd in Hasselt had gewoond. Dat wist zelfs zijn eigen familie niet.”

Een broer van Gerrit-Jan wil niet ingaan op de beweringen. Hij verwijst naar het statement dat de familie heeft uitgebracht.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond Ruinerwold? Download onze app: