ABN-AMRO econoom en columniste Sandra Phlippen.
Volledig scherm
ABN-AMRO econoom en columniste Sandra Phlippen. © GUUS SCHOONEWILLE

Sandra Phlippen nieuwe hoofdeconoom ABN Amro

Sandra Phlippen, vaste columnist van het AD, wordt de nieuwe hoofdeconoom bij ABN Amro. Ze volgt Han de Jong op die per 1 december vertrekt.

Sandra Phlippen (41) was voor ze naar ABN Amro vertrok chef van de economieredactie van het AD. Naast het werk voor de bank is ze ook universitair docent aan de Erasmus School of Economics. Eerder was ze hoofdredacteur bij het economenvakblad ESB.

In haar columns die elke zaterdag op de economiepagina staat, beschrijft ze op heldere wijze hoe de economie van invloed is op het dagelijks leven van mensen. Ook maatschappelijke thema’s als de pensioendiscussie en klimaatverandering zijn regelmatig onderwerp van haar columns.

,,Ze staat bekend om haar innovatieve ideeën en haar vermogen om complexe economische vraagstukken naar de praktijk van alledag te vertalen’’, aldus Rintse Zijlstra, binnen ABN Amro verantwoordelijk voor Strategie, Duurzaamheid en het Economisch Bureau.

Vrouw

Met de benoeming van Phlippen staat opnieuw een vrouw aan het hoofd van een denktank binnen een bank. Eerder werd Marieke Blom hoofdeconoom bij ING Nederland. Bij de Rabobank werkte Barbara Baarsma tot vrij recent in deze functie. ,,Ik merk dat ik een rolmodel ben voor jonge vrouwen binnen de bank’’, zegt ze in een interview met deze krant dat morgen verschijnt.

  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld en voor gelijkheid
    Video/Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld en voor gelijkheid

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd (46) in Minneapolis. Op beelden is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, laat burgemeester Halsema via een woordvoerder weten.