Volledig scherm
© PZC

Schip vloedgolf Vlissingen voer veel te hard, aangifte tegen kapitein

VLISSINGEN - Baggerschip Bonny River voer zondagavond veel te snel langs de boulevard van Vlissingen. Daardoor ontstond de vloedgolf op het Badstrand, waarbij zeker zeven mensen het water werden ingetrokken.  

De Nederlands-Vlaamse Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) heeft aangifte gedaan tegen de kapitein, zo laat Rijkswaterstaat weten. 

In het algemeen mag van een kapitein goed zeemanschap worden verwacht. Schepen moeten hun snelheid aanpassen om te voorkomen dat mensen op het strand in nood kunnen geraken door gevaarlijke golfslag en/of oeverzuiging.  

Snelheid van 16 knopen

De Bonny River, die in de richting van Westkapelle voer, had een snelheid van 16 knopen (bijna 30 km/uur) toen het schip ter hoogte van het Badstrand kwam.  Dat is te snel, stelt de GNA, zeker als het laag water is zoals op het moment dat de Bonny River voorbij Vlissingen voer. 

De hoge snelheid was niet de enige overtreding van de voorschriften. In 2011 paste de GNA de regels aan naar aanleiding van problemen op het Badstrand. Naast varen met een aangepaste snelheid, moeten zeeschepen een zo groot mogelijke afstand tot het strand bewaren.

Daarom mogen zeeschepen van 80 meter en langer elkaar niet passeren of kruisen in de Sardijngeul voor het strand. Dat geldt ook voor schepen die in tegengestelde richting varen. Elkaar passeren voor het badstrand was precies het baggerschip en een tankschip deden.

Volgens Rijkswaterstaat was dit zondag niet van invloed op de vloedgolf. Die was al eerder ontstaan door de hoge snelheid van de Bonny River.

De Bonny River had geen loods aan boord. Baggerschepen, die dagelijks Vlissingen passeren, zijn vrijgesteld van de loodsplicht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Ouders hoogbegaafde Laurent (9) halen hem van TU Eindhoven na conflict
    Update

    Ouders hoogbegaaf­de Laurent (9) halen hem van TU Eindhoven na conflict

    Alleen nog een eindproject inleveren en dan zou Laurent Simons (9) volgens zijn ouders klaar zijn met zijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Maar gisteren beslisten zijn ouders zijn studie onmiddellijk stop te zetten. Laurent moest bij de TU/e tóch nog veel tentamens halen om nog op zijn negende af te studeren, iets wat zijn ouders graag willen. De TU/e denkt daar anders over: ,,We zijn van mening dat een sneller tijdschema niet haalbaar is, en ongunstig is voor Laurents academische ontwikkeling.’’