Chinese leerlingen bezoeken regelmatig middelbare scholen tijdens uitwisselingen. Nu zijn de reizen geschrapt. Ook Nederlandse leerlingen reizen voorlopig niet naar China.
Volledig scherm
Chinese leerlingen bezoeken regelmatig middelbare scholen tijdens uitwisselingen. Nu zijn de reizen geschrapt. Ook Nederlandse leerlingen reizen voorlopig niet naar China. © Marnix Schmidt

Scholen schrappen uitwisseling met China: ‘Ouders waren toch bang voor coronavirus’

De eerste middelbare scholen hebben een streep gezet door de uitwisseling naar China. Ze zouden dit voorjaar vertrekken, maar stellen de reis voorlopig uit vanwege zorgen over het coronavirus. Ook Chinese leerlingen die hier in gastgezinnen zouden verblijven, komen niet. 

Globi, die uitwisselingen voor scholen regelt, stelt dat zeker acht scholen hun reis naar China hebben geannuleerd. Ze vinden de situatie te onzeker om met hun leerlingen naar het land af te reizen. Ook zijn er scholen die al vragen krijgen van ouders die bezorgd zijn over het coronavirus. ,,Als er zoveel zorgen zijn is het beter om nu te zeggen: we doen het niet, we stellen het uit tot het najaar”, zegt Danny Nobel, directeur China bij Globi. 

Quote

Als er zoveel zorgen zijn is het beter om nu te zeggen: we doen het niet, we stellen het uit tot het najaar

Danny Nobel, Globi

Het Haags Montessori Lyceum zou uitgerekend volgende week een groep van 24 Chinese leerlingen en drie docenten op bezoek krijgen. Alle scholieren zouden een week in een gastgezin verblijven. De Chinese overheid heeft echter alle groepsreizen verboden, waardoor scholen niet meer weg mogen. ,,Ergens waren onze leerlingen en hun ouders ook wel opgelucht dat ze niet komen, want sommige maakten zich al een beetje zorgen over dat coronavirus", vertelt docent Aniek de Snoo. 

Maatje

De tweede- en derdeklassers hadden net een Chinees maatje toegewezen gekregen, waarmee ze al wat app-contact hebben. Zelf gaan ze in september naar China. Ook die reis staat op losse schroeven. ,,Normaal boeken we in februari of maart de tickets, de offertes liggen al klaar, maar dat stellen we voorlopig uit”, aldus De Snoo. De school wil eerst aankijken hoe het virus zich verder ontwikkelt en beslist dan of de uitwisseling wordt uitgesteld. ,,Het is echt super balen, maar we moeten afwachten. Ouders willen ook niet dat hun kinderen risico lopen.”

Quote

Normaal boeken we in februari of maart de tickets, de offertes liggen al klaar, maar dat stellen we voorlopig uit

Aniek de Snoo, Haags Montessori Lyceum

In Nederland geven steeds meer middelbare scholen het vak Chinees. Een uitwisseling met China is daar vaak aan gekoppeld. Ook al gaan de meeste reizen naar de hoofdstad Bejing, niet het hardst getroffen gebied, willen de scholen geen enkel risico lopen. Bovendien vinden ze dat hun leerlingen een onbezorgde uitwisseling moeten krijgen, zonder dat er ergens angst voor de ziekte in het achterhoofd zit. 

Het Rotterdamse Montfort College zou begin april voor tien dagen met veertien leerlingen op reis gaan naar Bejing. De school heeft de leerlingen en hun ouders vandaag laten weten dat die reis voorlopig niet doorgaat. ,,We willen dat onze leerlingen onbezorgd van China kunnen genieten. Niet dat ze er met een onrustig gevoel naartoe gaan of dat de omgeving er negatief over is. Het moet vooral leuk zijn", verklaart Judith Zoetelief, docent Chinees. Bovendien is er nu ook een negatief advies van de reisbranche zelf. ,,Het is heel jammer, maar we stellen de reis uit. We nemen ze echt een keer mee.”

Verboden Stad

Veel attracties, zoals de Chinese Muur, Verboden Stad en tempels, die het Montfort College met de leerlingen wilde bezoeken, zijn gesloten vanwege het coronovirus. Daarbij zijn alle scholen langer gesloten. ,,Chinezen zijn heel gastvrij en voelen zich heel verantwoordelijk als er gasten zijn. Ze vinden het onderwijs ook nog eens heel belangrijk, dus die leerlingen moeten vermoedelijk alle lessen gaan inhalen. Als ze dan óók nog een uitwisseling erbij moeten organiseren, is dat te veel", zegt Zoetelief. 

Tot wanneer de reis wordt uitgesteld, durft de docent niet te voorspellen. De Chinese leerlingen komen pas in het nieuwe schooljaar naar Nederland. Globi verwacht dat de uitwisselingen pas in het najaar worden hervat. Het bureau adviseert Nederlandse scholen in ieder geval de reizen in maart en april te annuleren, voornamelijk om zorgen bij ouders en leerlingen weg te nemen. 

Kijk hier naar onze video's over het coronavirus: