Scholieren willen aanpassing van centraal examen: ‘Leerlingen worden nu niet goed voorbereid’
Scholieren vinden dat het centraal eindexamen niet ‘gewoon’ kan doorgaan. Het Laks stelt dat examenkandidaten zich niet goed kunnen voorbereiden door de tweede lockdown en 1,5 meter afstand in de klassen. Wat de scholieren betreft zou een examen met alleen de kernvakken Nederlands, wiskunde en Engels beter zijn.
Delen per e-mail
Examenkandidaten hebben tijdens deze lockdown een uitzonderingspositie gekregen en mogen naar school om lessen te volgen. Zo hoopt minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) de leerlingen goed te kunnen klaarstomen voor het centraal eindexamen.
De voorbereiding op de examens was al lastig, maar 1,5 meter aanhouden, betekent het einde van goed fysiek onderwijs
Vorige week kwam er echter een nieuwe kabinetsmaatregel, waardoor de scholieren in de klas 1,5 meter afstand moeten houden. ,,De voorbereiding op de examens was al lastig, maar 1,5 meter aanhouden betekent het einde van goed fysiek onderwijs”, aldus voorzitter Nienke Luijckx.
Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren kwamen bijvoorbeeld al meldingen binnen over middelbare scholen die de examenkandidaten nu ook alleen nog online onderwijs geven. Ook worden klassen gesplitst om de afstand te kunnen waarborgen, waardoor één groep met de docent in een lokaal zit en de andere groep de les via een scherm volgt in een ander lokaal.
Zorgen
De zorgen blijven groot, zo blijkt opnieuw uit een enquête die het Laks onder bijna 10.000 examenkandidaten hield. Het gros van de scholieren vindt dat minister Slob het centraal examen niet normaal kan laten doorgaan. Dat blijkt tevens uit een petitie van twee scholieren die vorige week online kwam. De leerlingen haalden al meer dan 35.000 handtekeningen binnen. Ze stellen dat examenkandidaten tijdens de coronacrisis zoveel minder lestijd hebben gehad dat ze lang niet alle stof voor het eindexamen hebben behandeld.
Als gulden middenweg oppert het Laks om bijvoorbeeld alleen de kernvakken Nederlands, wiskunde en Engels centraal te examineren en de andere vakken af te doen met schoolexamens. ,,We moeten keuzes maken. Zo kan je gericht bijspijkeren en weten kandidaten en vervolgopleidingen waar ze aan toe zijn. De tijd en docenten ontbreken nu eenmaal om alles te doen", verklaart Luijckx.
Vorige maand besliste Slob al dat er meer tijd komt om de examens af te nemen. Normaliter wordt het tweede tijdvak in juni gebruikt voor herkansingen. Nu mogen scholen ook in die tijd examens afnemen, zodat leerlingen langer de tijd hebben om zich op die vakken voor te bereiden. Ook krijgen ze extra herkansingen.
Niet genoeg voorbereiding
De ongelijkheid tussen leerlingen van verschillende scholen neemt alleen maar toe
Voor de scholieren is die oplossing niet meer goed genoeg nu er een tweede lockdown en nieuwe maatregelen overheen zijn gekomen. ,,De plicht om examenkandidaten toch naar school te laten komen, toonde dat iedereen het erover eens is dat afstandsonderwijs niet voldoende voorbereiding op de examens biedt. Nu zien we toch dat tientallen scholen dat niet meer doen. Die leerlingen worden dus niet goed voorbereid. De ongelijkheid tussen leerlingen van verschillende scholen neemt alleen maar toe", stelt Luijckx.
Vorig jaar ging een streep door de eindexamens, omdat scholen vlak voor de afname dicht moesten. Dit jaar is het kabinet van plan om de examens wél af te nemen, met name om kansenongelijkheid tegen te gaan. Hoewel het Laks lange tijd achter die keuze stond, vinden de scholieren dat het tij nu is gekeerd. ,,Het lijkt erop dat de minister zich voor een keuze gesteld voelt die hij niet wil maken", concludeert Luijckx. ,,Of er zakken enorm veel examenkandidaten, met als gevolg weinig studenten voor vervolgopleidingen en overvolle klassen volgend jaar. Óf er komen soepeler normeringen, met als risico dat er onduidelijkheid ontstaat over het niveau van de kandidaten.”
Een bijna onmogelijke keuze, erkent ook het Laks, maar niets doen is geen optie. Luijckx: ,,We hadden de hoop dat de achterstanden van de vorige lockdown met intensieve programma's konden worden weggewerkt, maar met het verder wegvallen van fysiek onderwijs worden die alleen maar groter.”
Extra onderwijstijd
Volgens inspecteur-generaal Alida Oppers van de Onderwijsinspectie hebben examenkandidaten vooral meer tijd nodig om het centraal examen wél te maken. ,,Cruciaal is dat je accepteert dat er studievertraging is en dat dit extra onderwijstijd vraagt.” Oppers denkt dat er misschien meer tijd nodig is dan er met het huidige voorstel van minister Slob komt. Dan zouden de examens volgens Oppers ‘organisatorisch’ anders moeten worden gepland. Oppers gaat niet in op de vraag wanneer de examens dan afgenomen zouden moeten worden, maar als het later wordt komt de zomer al snel in beeld.
Scholierenclub Laks stelt voor om alleen in de kernvakken examens af te nemen. Oppers zoekt de oplossing vooral in meer tijd. ,,Ik denk dat je leerlingen een groter plezier doet met meer voorbereidingstijd dan met een half examen. Dan beginnen ze beter voorbereid aan het vervolgonderwijs.”
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMjonge messentrekkers
Net van de basisschool en al veroordeeld voor poging doodslag: ‘Er is iets erg mis met een deel van de jeugd’
Justitie ziet dat tieners steeds vaker naar een mes grijpen om conflicten uit te vechten. De aanleiding is vaak klein: onenigheid om een computerspelletje, of een flauwe grap met een pizza. Maar de gevolgen zijn vaak groot. Ingrid zag haar 15-jarige zoon Michael vechten voor zijn leven na een steekpartij. ,,Mijn zoon is een keurige jongen die na zijn werk in een situatie kwam die eigenlijk nergens over ging.’’ -
Jeugdhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen door coronaregels
Verschillende jeugdhulpaanbieders zien een verergering van de problematiek die er speelt onder kinderen. Dat constateert de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zowel de jeugd-GGZ, de jeugdhulp en opvoedhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen. Ook neemt de druk op het personeel in de jeugdhulp toe, bijvoorbeeld door het wegvallen van het onderwijs. -
PREMIUM
Sekswerkers komen met ‘peepshow op wielen’ naar Den Haag: ‘We worden behandeld als kleuters’
Vanaf volgende week mogen we weer naar de schoonheidsspecialist en naar de kapper, maar sekswerkers zijn uitgezonderd van de versoepelde coronamaatregelen. Zij protesteren dinsdag in Den Haag tegen de beslissing van het kabinet om sekswerk als contactberoep uit te sluiten. -
Vliegbasis wist van naderend onweer, maar waarschuwde door bliksem getroffen leerlingen niet
De blikseminslag die bijna twee jaar geleden uit het niets een groep militairen in opleiding trof, blijkt toch geen ‘stom toeval’, zoals eerder werd gedacht. De weerkamer van vliegbasis Woensdrecht was wel degelijk op de hoogte van het snel naderende onweer, maar de 14 leerlingen en hun instructeurs die in het veld waren, werden daarover niet geïnformeerd. -
PREMIUMColumn
Het openen van terrassen zou ruimte in steden geven, waar gewoon te weinig groen is
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
-
Dierenbeul martelt padden en hangt ze aan prikkeldraad
Een dierenbeul heeft zo’n twintig padden gemarteld door ze aan een prikkeldraad rond een weiland te hangen. De dierenpolitie deed de lugubere vondst bij het prikkeldraad in het buitengebied bij Landgraaf (Limburg). -
Alle lichaamsdelen Ichelle gevonden; familie kan zich richten op waardig afscheid
De familie van de vermoorde Ichelle van de Velde (29) kan eindelijk waardig afscheid van haar nemen. Het zoekteam van Stichting Signi Zoekhonden vond zaterdag het laatste ontbrekende lichaamsdeel van de Oostburgse in het uitwateringskanaal tussen Sluis en Retranchement. -
Openbaar Ministerie start strafrechtelijk onderzoek naar bezoek Baudet aan Urk
Het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland start een strafrechtelijk onderzoek naar het bezoek van Thierry Baudet aan Urk. De partijleider van Forum voor Democratie heeft dinsdag ondanks alle coronamaatregelen veel Urkers de hand geschud en met zijn campagneteam een visje in een restaurant gegeten.