Volledig scherm
De 49-jarige techniekinstructeur. © Victor Schildkamp

School en geschorste leerkracht die ‘Mohammed beledigde’ krijgen mediation

UpdateDe techniekinstructeur die werd geschorst omdat hij iets lelijks zou hebben gezegd over de profeet Mohammed, en zijn werkgever krijgen vier weken de tijd om onderling tot een oplossing te komen. Lukt dat niet, dan zal de Stichting Onderwijsgeschillen uitspraak doen. De instructeur eist zijn baan terug op het Hoofdvaart College in Hoofddorp. 

De 49-jarige techniekinstructeur zit al sinds 21 januari thuis. Hij zou hebben gezegd dat Mohammed getrouwd was met een meisje van acht jaar oud en dat in Nederland een volwassen man die trouwt met een meisje als pedofiel wordt gezien. ,,Puur verzinsel van een lastige leerling’’, zei de instructeur (die na een loopbaan in de techniek vijf jaar geleden het onderwijs instapte) vorige maand tegen deze site. 

Onrein

Het incident begon toen de instructeur een leerlinge tijdens de les hoorde zeggen dat haar moeder hem ‘onrein’ vindt. Daar zei hij iets van. ,,Zij was al langer over mij aan het stoken. Ik heb gezegd dat ik altijd bereid ben met haar moeder in gesprek te gaan.’’ De profeet kwam nooit ter sprake, zegt de instructeur. Maar in de pauze kwam een groepje leerlingen op hem af met het verhaal dat hij Mohammed zou hebben beledigd. 

De man maakt geen geheim van zijn christelijke achtergrond, maar zegt dat religie nooit een onderwerp is geweest tijdens de lessen. Hij denkt dat de zaak zo hoog is opgelopen omdat de directeur van de school hem niet moet. De instructeur zat vorig jaar enige tijd overspannen thuis, maar was inmiddels weer deels aan het werk.

De school doet om privacyredenen geen mededelingen meer. De Stichting Onderwijsgeschillen doet normaal gesproken binnen zes weken uitspraak. De leerkracht en onderwijsgroep Dunamare gaan in de tussentijd proberen via mediation er onderling uit te komen. Een mogelijke oplossing kan zijn dat de instructeur eerst op een van de andere vestigingen van Dunamare weer aan de slag gaat en pas na verloop van tijd terugkeert bij het Hoofdvaart College.