Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Scoutingleider Goes om brandmerken geroyeerd

Scouting Nederland heeft jeugdleider Mark B. van de groep Frans Naerebout uit Goes weggestuurd. Er is geen vertrouwen meer in de capaciteiten van de man, ook al is hij eerder vandaag vrijgesproken door de rechter.

In een verklaring laat de vereniging weten dat er geen vertrouwen meer is in de capaciteiten van de 23-jarige man als leidinggevende, ook al heeft de rechter hem donderdag vrijgesproken van het brandmerken van drie jeugdleden van de Zeeuwse groep tijdens een ontgroeningsritueel.

In de verklaring staat dat ,,de leidinggevende nooit meer een functie binnen de vereniging kan vervullen'', omdat zijn gedrag op geen enkele wijze past binnen de uitgangspunten die Scouting Nederland hanteert. Verder vindt de scouting dat ontgroenen absoluut niet binnen de vereniging past. ,,Een positieve welkomstceremonie is daarvoor wel passend, bijvoorbeeld door samen een feestmaal te maken of een klimtoren te bouwen.''

  1. Kan ‘cokedorp’ Urk het zelf nog oplossen?
    PREMIUM

    Kan ‘cokedorp’ Urk het zelf nog oplossen?

    Smokkel en Urk. Ze horen een beetje bij elkaar, zeggen ze zelf op het voormalige Zuiderzee-eiland. Maar de golf drugszaken die Urk nu overspoelt, baart het dorp grote zorgen. ,,Het is om moedeloos van te worden, iedereen kent wel iemand die erbij betrokken is’’, sombert dominee Van Zanden. Op Urk lossen ze de problemen het liefst zelf op, maar lukt dat nog met deze zware criminaliteit? ,,Een utopie’’, denkt criminoloog Kolthoff.