Senioren ongedeerd na ingrijpen bij NK Scootmobiel

VideoAan fanatisme geen gebrek bij het NK Scootmobiel voor senioren.  Nadat meerdere racers uit de bocht waren gevlogen moest het parcours op het circuit van Zandvoort worden aangepast én werd de maximumsnelheid verlaagd.

72 senioren gingen vandaag de strijd aan bij de door stichting Gouden Dagen georganiseerde NK scootmobiel. Met hun voertuig moeten de voornamelijk 75-plussers zo snel mogelijk een parcours met obstakels afleggen. Best spannend, vinden sommigen. ,,Wij doen een geluksdansje tegen de zenuwen.”  

Het doel van de strijd: ouderen zelfverzekerder maken in het omgaan met hun scootmobiel. Daar­om was Veilig Verkeer Nederland aanwezig om tips te geven. Enkele deelnemers werden iets te zelfverzekerd: drie ouderen vlogen halverwege van het parcours, nadat ze met een te hoge snelheid over de heuvels waren gegaan. 

Schaafwond

Lodewijk Hillebrand (82) is de eerste die omvalt. ,,Die scootmobielen gaan nog best hard! Opeens lag ik op de zijkant, terwijl ik in het vorige rondje nog voorop reed”, aldus de Limburger, die vooraf aan het NK nog had geoefend. Gelukkig blijft het bij een schaafwond. Terwijl de EHBO toesnelt, wil meneer Hillebrand gewoon in het zonnetje naar de rest van het kampioenschap kijken.

Volledig scherm
Fanatieke deelnemers bij het NK Scootmobiel voor senioren © ANP

De ‘ervaren’ brokkenmakers nopen de organisatie wel tot maatregelen. Na de ‘ongelukjes’ wordt besloten het parcours aan te passen én de snelheid van de scootmobielen te begrenzen. ,,Onze deelnemers zijn net jonge honden, ze zijn niet te stoppen’’, schalt het door de speakers. ,,De mensen zijn zo fanatiek dat er maatregelen getroffen moesten worden. Er zijn wat mensen met een schaafwond en lichte hoofdpijn, maar het valt allemaal mee. De gevaarlijke dingen gaan uit het parcours en dan gaan we gewoon weer door!” 

Lagere snelheid

De heuvels worden verwijderd, de deelnemers gaan met vier in plaats van zes tegelijk van start en de snelheden worden begrensd. De scootmobielen kunnen de rest van de dag nog maar 9 kilometer per uur. 

Quote

Die scootmobie­len gaan best hard! Opeens lag ik op de zijkant

Deelnemer Lodewijk Hillebrand (82)

Naast veiligheid in het verkeer, wordt met het bijzondere kampioenschap ook aandacht gevraagd voor eenzame ouderen. Jan Rom­me, directeur van Gouden Dagen: ,,Scootmobielen zorgen ervoor dat ouderen er zelfstandig op uit kunnen gaan. Het is dan wel belangrijk dat dit veilig gebeurt.”

Volledig scherm
Deelnemers tijdens het NK Scootmobiel op het Circuit van Zandvoort © ANP