Skireis duizenden jongeren gered, Oostenrijk verlengt geldigheid vaccinaties
De wintersportvakantie van duizenden jongeren lijkt toch door te kunnen gaan. Oostenrijk laat de eis dat de laatste coronaprik niet langer dan zes maanden oud mag zijn, vallen voor jongeren onder de 18 jaar. Hun vaccinatiebewijs blijft nu zeven maanden geldig.
SnowMania, dat ski- en snowboardkampen voor jongeren van 14 tot 17 jaar organiseert, zat afgelopen tijd met de handen in het haar. ,,Dit is netjes gezegd heel onhandig”, zei Joost Bakker, eigenaar van het bedrijf achter SnowMania. Normaliter zou hij in de voorjaarsvakantie wekelijks vijf volle bussen met in totaal 250 tot 300 jongeren naar de Alpen sturen. ,,Nu Oostenrijk de geldigheid van het vaccinatiebewijs met drie maanden bekort, worden dat er véél en véél minder.”
Juvego, dat skireizen voor 15 tot 18 jarigen aanbiedt, baalde ook. ,,Heel veel mensen die hebben geboekt, zitten nu met de gebakken peren”, stelde Julia Boersma.
SnowMania en Juvego reageerden op het besluit van diverse landen, waaronder Oostenrijk en Italië, om de geldigheid van het vaccinatiebewijs per februari van 270 naar 180 dagen te bekorten. Het betekende dat wie eind februari op wintersport wil - voor Midden- en Zuid-Nederland start de krokusvakantie op 26 februari - de tweede vaccinatie maximaal een half jaar daarvoor moet zijn gezet. Veel jongeren zijn echter al sinds de zomer ingeënt. Ze konden zich vanaf begin juli laten vaccineren.
Grote opluchting
Volwassenen kunnen het probleem met een booster ondervangen, maar voor jongeren is die oppepprik niet goedgekeurd. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) werkt momenteel aan een advies. En daarna vraagt het kabinet eerst nog de Gezondheidsraad om een oordeel.
Hiermee is de ergste pijn wel even weg
Het leek er daardoor lange tijd op dat duizenden jongeren tot 18 jaar niet op wintersport kunnen. Vanmiddag zorgde het Oostenrijkse Ministerie van Volksgezondheid voor grote opluchting. Voor jongeren onder de 18 jaar wordt een uitzondering gemaakt en is het vaccinatiebewijs per februari 210 dagen geldig. Dat is zeven maanden. Voor volwassenen gaat de termijn wel terug naar 180 dagen.
Brancheorganisatie ANVR reageert verheugd. ,,Dit is goed nieuws”, zegt directeur Frank Oostdam. ,,Oostenrijk is het belangrijkste wintersportland. Hiermee is de ergste pijn wel even weg. Jongeren kunnen nu in ieder geval in de voorjaarsvakantie skiën.
Tekst gaat verder na de foto
Lappendeken
Eerder baalde Oostdam nog van de situatie: ,,Dit is bij ons bekend, het is heel sneu, we krijgen hier veel vragen over.” Hij hekelt het gebrekkige tempo bij de EMA en de Gezondheidsraad. ,,Dit gaat allemaal zo tergend langzaam.”
Het goede nieuws ten spijt ergert de ANVR zich nog steeds aan de lappendeken van coronaregels in de EU. ,,Wij hopen nog steeds dat alle lidstaten zich conformeren aan het advies van de Europese Commissie om vaccinaties negen maanden geldig te laten zijn.”
België
In België speelde de discussie afgelopen week ook op. Liefst 3000 jongeren staan te trappelen om deze krokusvakantie op ski- of snowboardkamp te vertrekken, stelde jongerenorganisatie Kazou deze week tegen publieke omroep VRT. ,,Onze jongeren zijn echter gevaccineerd in de zomer, tegen de krokusvakantie is hun vaccinatiebewijs dus niet meer geldig in Oostenrijk en Italië. Dat betekent dat we zo’n 2000 jongeren niet op kamp zouden kunnen laten vertrekken.”
Kazou vraagt de regering nu om de boosterprik snel goed te keuren voor de 12- tot 17-jarigen. Vlaamse minister Wouter Beke (Volksgezondheid) pakte de handschoen op en stelt de kwestie aan de orde bij de federale regering. ,,De Hoge Gezondheidsraad wordt gevraagd om dit weekend met een advies af te leveren.” Beke wil de booster op vrijwillige basis aanbieden aan Belgische jongeren.
Kritiek
De interventie van Beke zorgt ook voor forse kritiek bij onze zuiderburen. De elite zou de skireizen van hun kinderen willen redden, klinkt het op sociale media. Ook werd gewezen op de beperkte waarde die boosters voor de gezondheid van jongeren zouden hebben.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUMSedar Soares
Diego zag van dichtbij hoe boezemvriend Sedar werd doodgeschoten: ‘Ben mentaal keihard geraakt’
Hij maakte van dichtbij mee hoe zijn boezemvriend Sedar Soares (13) door een kogel werd getroffen en uiteindelijk overleed. Een doorbraak in de vastgelopen zaak geeft Diego Gemert (31) nu, negentien jaar na dato, hoop. ,,Ik ben altijd blijven bidden.” -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
quarantaine vervalt
Wintersport gered? Nederlanders ‘massaal’ naar Oostenrijk door versoepelde regels
Nederlanders boeken massaal lastminute een wintersportvakantie naar Oostenrijk nu vanaf maandag de quarantaineplicht vervalt voor toeristen die geen boosterprik hebben gehad tegen het coronavirus. Dat zegt Frank Oostdam van reisbranche ANVR tegen deze site. ,,De behoefte om op vakantie te gaan is onder de Nederlanders heel groot, zo blijkt.” -
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.”
-
2
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
update
Vrouw (19) 40 minuten lang aangerand in trein, politie zoekt man met tatoeage in gezicht
Een vrouw van 19 jaar is gisteren veertig minuten lang aangerand in de trein van Amsterdam naar Alkmaar. Dat meldt de politie. -
PREMIUMupdate
Aantal coronabesmettingen na een bezoek aan Oostenrijk verzesvoudigd
Ruim duizend Nederlanders testten positief op corona na een reis naar een wintersportland rond kerst en oud en nieuw. Het aantal coronabesmettingen na een bezoek aan Oostenrijk verzesvoudigde.