Slaapexpert: ‘Laat je kind niet zelf naar school fietsen maandag’
Het is weer zomertijd, een uur korter slapen, de effecten ervan op volwassenen en kinderen zijn aanzienlijk. Afgelopen week werd bekend dat het Europarlement vanaf 2021 wil stoppen met het verschuiven van de tijdszones. Slaapexperts zijn er blij mee. Maar voorlopig is het nog even afzien.
,,Wij zijn heel blij dat dit gaat stoppen,” vertelt Sigrid Pillen, kinderneuroloog en somnoloog bij Centrum voor slaapgeneeskunde Kempenhaeghe.
,,Mensen zijn heel erg ingericht op ritme en regelmaat en alles is erop ingesteld in ons lichaam om op bepaalde momenten zo optimaal mogelijk te functioneren. Er is één centrale klok in ons brein die elke cel in ons lichaam aanstuurt. Alles draait om die klok. Die bepaalt dat stresshormoon in de nacht minder is, dat we ‘s nachts minder vaak plassen, dat soort processen. Hoe meer je afwijkt van die klok, hoe meer processen je verstoort.”
Chronisch slaaptekort
Ook Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar psychofysiologie van de 24 uurs ritmiek en slaap aan de UVA is zeer opgelucht met de afschaffing van de zomertijd. ,,Mensen leven al op het randje van chronisch slaaptekort, gemiddeld slapen mensen zeven uur per nacht, dat is eigenlijk te kort. Met de zomertijd gaat daar nog een uur van af, met alle gevolgen van dien. Er zijn meer verkeersongelukken, het aantal mensen met hartinfarcten stijgt, er zijn echt concrete gevolgen. Ik vind dat we veel te gemakkelijk schuiven met de tijdszones, waardoor de kans op ziektes bij mensen toeneemt.”
Kerkhof vindt dat we zelf al slordig genoeg omgaan met het schuiven van onze tijdszones in het weekend. ,,Daar begint het gerommel al, dat we later gaan slapen en langer uitslapen. Als ook onze regering de effecten van zo'n uur tekort bagatelliseert door gewoon maar tijdszones aan te passen maken we het nog erger.”
Wij volwassenen beseffen dat er meer ongelukken zijn de komende dagen, kinderen weten dat niet”
Het belangrijkste is dat we in tune met onze omgeving zouden moeten leven, vindt hij. Dus als het licht wordt, ontwaken en als het schemert je voorbereiden op de nacht. Voor kinderen is de zomertijd anders dan voor volwassenen.
Kerkhof: ,,Kinderen luisteren meer naar hun lichaam. Zij vallen op een gegeven moment letterlijk om van de slaap. Zij zijn ook niet gevoelig voor sociale impulsen om langer op te blijven. Maar voor hen geldt net zo goed dat zij maandagochtend half slapend uit hun bed gehaald moeten worden. Ik zou ouders dan ook adviseren om hun kinderen niet zelf naar school te laten gaan na het ingaan van de zomertijd. De kans op ongelukken is gewoon groter, dus waarom zou je het risico nemen? Dat is gewoon een rationele keuze. Wij volwassenen beseffen dat er meer ongelukken zijn de komende dagen, kinderen weten dat niet.” Volwassenen adviseert hij van harte 's middags een dutje te doen, als dat kan. ,,Daarmee haal je je slaap niet in, maar het verhoogt je productiviteit.”
Pubers, dat is een moeilijker verhaal, meent Kerkhof. ,,Daar verandert zoveel in hun brein en in je brein zit je biologische klok. De hele slaaporganisatie is bij pubers een grote chaos, dus ze hebben minder last van een uurtje minder of meer.” Voor de maandagochtend denkt hij dat het belangrijk is geen haast te hebben. ,,Blijf niet dat kwartiertje langer liggen, maar neem de tijd om wakker te worden. Doe alles zoveel mogelijk op de zondagavond. En denk aan je veiligheid in de ochtend.”
Concentratieproblemen
Sigrid Pillen denkt juist dat het voor pubers wel grote effecten heeft, een uur korter slaap. ,,Zij komen vaak al één of twee uur slaap per nacht tekort. Bij elkaar opgeteld hebben ze dan aan het eind van een week bijna een nacht overslaan. We adviseren ze om ook, los van de zomertijd, in het weekend bijtijds op te staan. Dat scheelt enorm in het doordeweekse ritme.”
Voor kleine kinderen is de zomertijd vaak geen probleem. ,,Vooral de ouders zijn er blij mee, want jonge kinderen die de neiging hebben tussen vier en vijf al wakker te zijn, zijn dan ineens tussen vijf en zes wakker, dus dat scheelt voor ouders toch dat uur. Voor die ouders is de wintertijd juist een probleem.”
Eind-basisschoolkinderen en pubers zijn vaker avondmensen, die hebben last van zomertijd. ,,Denk aan concentratieproblemen en humeurigheid. Ze schatten hun risico's niet goed in in het verkeer. Het belangrijkste is toch voor pubers, maar ook voor volwassenen dat ze in de ochtend meteen helder daglicht zien. Elke dag hetzelfde ritme. Op tijd naar bed gaan heeft voor avondmensen geen zin, want dan vallen ze niet in slaap.”
Helder ochtendlicht
Pillen ziet dat het juist in deze tijd al heel moeilijk is te luisteren naar je biologische klok. ,,Door al het kunstlicht dat er is, alles loopt door, een avond eindigt niet natuurlijk. Nee, er is Netflix, we blijven langer op dan goed voor ons is.”
Beide slaapexperts denken dat de wintertijd het beste is voor mensen. Pillen: ,,Als we de zomertijd zouden aanhouden zou dat betekenen dat het in de winter pas om half tien licht is, dat is schadelijk, omdat ochtendlicht erg belangrijk is voor onze stemming en ons ritme.” Ook Kerkhof denkt dat. ,,Wintertijd past het beste bij ons natuurlijke ritme.” Sowieso, weten de experts, zijn we allemaal na een dag of drie weer gewend aan de zomertijd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Dode en zwaargewonde bij ongeval op zeilschip bij Terschelling
Bij een ongeluk op een charterschip dat in de buurt van Terschelling voer, is vrijdagochtend een 79-jarige mannelijke opvarende omgekomen en een vrouw zwaargewond geraakt. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
PREMIUM
Anastasia en Nikolai werden als kind uit huis geplaatst, nu willen ze een schadevergoeding
Tien jaar geleden werden Nikolai en Anastasia uit huis geplaatst. Nu zijn ze volwassen, en proberen ze vandaag met hun familie in de rechtbank de weg vrij te maken voor een schadevergoeding van het Leger des Heils en de Raad voor de Kinderbescherming.
-
PREMIUM7
Reiziger mijdt Schiphol: boekingssites zien run op tickets vanaf Eindhoven en Rotterdam
Om zeker te zijn van een vliegtuigstoel mijden Nederlandse vakantiegangers het door personeelsproblemen geplaagde Schiphol. Op boekingssites zijn vliegreizen vanuit Rotterdam en Eindhoven erg in trek. Groningen en Maastricht verwelkomen extra reizigers met open armen. -
met video
Gondel van attractie in Sprookjesbos Valkenburg breekt af, drie gewonden: ‘Ik hoorde een klap en hoop gegil’
In Valkenburg aan de Geul (Limburg) zijn vrijdagmiddag drie mensen gewond geraakt toen een gondel van een attractie in het Sprookjesbos afbrak en zes meter omlaag viel. In de bak zaten twee volwassenen en twee kinderen, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De volwassenen en één kind zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hun toestand is stabiel. -
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.”
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerflabus
Novio
Vrijdenker
Etienne