Volledig scherm
Werknemers van het slachthuis tijdens een protest © De Gelderlander - Rolf Hensel

Slachterij moet uitleg geven over 21 miljoen verdwenen subsidie

Het Nijmeegse slachthuis Hilckmann moet aan de gemeente Nijmegen uitleggen wat er met de 21 miljoen euro is gebeurd die het bedrijf vorig jaar kreeg bij wijze van voorschot op een uitkoopsom van 27 miljoen euro. Dat heeft de rechtbank donderdag besloten.

Het bedrijf sloot eind februari plotseling de deuren vanwege oplopende verliezen. Daardoor kwamen circa 250 mensen zonder werk te zitten. In 2015 kreeg het bedrijf nog een subsidie van 21 miljoen om te kunnen verhuizen naar het Brabantse Haps. De gemeente wil er nu door middel van een kort geding achter komen waar het geld is gebleven.

Het geld is deels gebruikt voor aflossingen van lopende leningen bij de bank. De rest van het geld is in de bedrijfsvoering gestoken en niet meer traceerbaar, zei de advocaat van Hilckmann tijdens de zitting.

Bodemprocedure
Hilckmann vindt dat de rechter in een bodemprocedure een oordeel zal moeten vellen. Pas als er stukken liggen waaruit blijkt dat Hilckmann in gebreke blijft, kan Nijmegen een procedure voor schadevergoeding opstarten. Twee weken geleden was het bedrijf nog van mening dat het de gemeente geen verantwoording schuldig was.

Suggesties dat het bedrijf vooraf wist dat de nieuwbouw in Haps onhaalbaar was maar toch de gemeentemiljoenen opstreek, werpt Hilckmann verre van zich. Er is in de ogen van het bedrijf een mediahetze gecreëerd door toedoen van de gemeente.

  1. Knallende ‘crematie’ van traditie
    PREMIUM

    Knallende ‘crematie’ van traditie

    Het verkeer op de Westduinweg kan aan het begin van de zondagmiddag niet meer voor- of achteruit. Mannen, jongens, en zelfs een kind, springen uit de auto, halen spandoeken te voorschijn. De capuchons van hun zwarte hoodie ver over hun hoofd getrokken. Sommigen van hen zijn nog extra beschermd tegen herkenning door een doek voor hun gezicht. Ze schreeuwen, trekken vast een blikje bier open. Her en der klinken harde vuurwerkknallen. Af en toe leegt iemand zijn blaas in een brandgang.