Slachtoffers fatale politie-incidenten vaak verward en onder invloed
Bij politie-incidenten die de afgelopen jaren leidden tot een dodelijk slachtoffer vertoonde het slachtoffer vaak verward gedrag en waren mannen van middelbare leeftijd met een niet-westerse migratieachtergrond oververtegenwoordigd. Dat zijn enkele conclusies van een wetenschappelijk onderzoek naar vijftig van dit soort incidenten tussen 2016 en 2020, uitgevoerd door Bureau Beke.
Het onderzoek naar ‘patronen, context en slachtoffers van politie-incidenten met een fatale afloop’ is gedaan in opdracht van de politie en Rijksrecherche. Het doel ervan is ‘om meer inzicht te krijgen in deze ingrijpende gebeurtenissen’. Elk jaar overlijden gemiddeld tien mensen binnen de context van een politieoptreden. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld overlijden in een politiecel, na drank- en/of drugsgebruik, na inzet van geweld door de politie of na een achtervolging.
Uit het onderzoek naar de vijftig afgeronde zaken, die geanonimiseerd ter beschikking waren gesteld door de Rijksrecherche, blijken mannen tussen 30 en 50 jaar met een niet-westerse migratieachtergrond oververtegenwoordigd. In 84 procent van de zaken vertoonde het slachtoffer verward gedrag. In 84 procent leed deze aan meerdere problemen tegelijk, zoals psychische klachten, financiële problemen, relatieproblemen of drugsgebruik.
‘Aanwenden van geweld’
De meeste sterfgevallen kwam voort door ‘het aanwenden van geweld’, namelijk in 34 van de vijftig zaken. Acht mensen kwamen om door zelfdestructief gedrag, anderen doordat ze onwel werden of door een ongeval.
Om te verklaren waarom mannen met een niet-westerse migratieachtergrond oververtegenwoordigd zijn onder de slachtoffers, is meer onderzoek nodig, zegt politiechef Amsterdam en portefeuillehouder politiegeweld Frank Paauw tegen De Volkskrant. ,,Het zou goed kunnen dat politiesocioloog Jaap Timmer gelijk heeft, dat het komt doordat dit soort zaken zich vaak afspeelt in wijken waar meer mensen uit lagere sociaal-economische klassen wonen en meer mensen met een migratieachtergrond.”
Stroomstootwapen
Paauw is ervan overtuigd dat het gebruik van een stroomstootwapen zorgt voor minder dodelijke incidenten. In achttien van de onderzochte zaken is geschoten door de politie. De politiechef zegt tegenover de krant meerdere voorbeelden te kennen waarin het stroomstootwapen een goed alternatief zou zijn geweest. Het stroomstootwapen behoort sinds begin dit jaar tot de wapenuitrusting van agenten.
Volgens de onderzoekers is de studie naar politie-incidenten met een dodelijke afloop uniek want nooit eerder gedaan. Met de uitkomsten van het onderzoek wil de politie naar eigen zeggen aan de slag om hulpverlening beter te betrekken bij een incident, zowel voorafgaand als tijdens dat incident. Ook moet informatie voorafgaand beter worden benut en wil de politie investeren in trainingen van politiemedewerkers in goede omgang met mensen met verward gedrag.
Vorig jaar kreeg de politie te maken met ruim 130.000 incidenten met verwarde personen, 11 procent meer dan in 2020.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM3
Rookmelders vanaf nu verplicht: Kopen lukt nog wel, de uitdaging komt daarna
Vanaf 1 juli geldt de landelijke rookmelderplicht: hoe gaat het? Hebben we ze al overal hangen, ook nog op de juiste plek? En zijn de batterijen tijdig vervangen, of staat dat al sinds voor de coronacrisis op het to-dolijstje? -
Man (35) opgepakt na vermissing 13-jarig meisje waarvoor Amber Alert werd verstuurd
De politie heeft een 35-jarige man aangehouden in verband met de vermissing van de 13-jarige Marley gisteren in Lelystad. De politie verstuurde een Amber Alert naar aanleiding van de vermissing en was de hele dag bezig met een zoektocht naar het meisje. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Schiphol hoeft in augustus minder drastisch in te grijpen: reductie van 1000 reizigers per dag
Schiphol hoeft in augustus veel minder drastisch in te grijpen om de zomerdrukte het hoofd te kunnen bieden. De luchthaven zegt in een verklaring in de eerste week van augustus de capaciteit dagelijks met gemiddeld 1000 reizigers terug te brengen. -
Nieuws
Amsterdamse rapper Chivv (27) verdachte in grote Belgische zaak om online oplichting
Chyvon Pala, oftewel rapper Chivv (27), is een van de 16 verdachten die sinds 21 juni zijn aangehouden in een Belgisch onderzoek naar ‘een criminele organisatie die via phishing miljoenen euro’s heeft buitgemaakt’.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
Agent deelt pijn na dodelijk ongeluk: ‘Sorry dat ik me als mens heb gedragen’
Afzetlinten negeren, sensatie zoeken of in discussie gaan met verkeersregelaars en hulpverleners. Tot frustratie van politie en nabestaanden gebeurde dat zaterdag in Ter Aar na het tragische ongeval waarbij een 72-jarige fietser om het leven kwam. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.