Volledig scherm
Archiefbeeld van het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen © anp

Slachtoffers monstertruckdrama boos om hoger beroep

De slachtoffers van het monstertruckdrama vinden het onbegrijpelijk dat chauffeur Mario D. (53) na zijn veroordeling in hoger beroep is gegaan. Dat verklaarden ze dinsdagochtend tijdens de eerste dag van het hoger beroep in het Gerechtshof in Arnhem.

D., die op 28 september 2014 achter het stuur zat toen zijn monstertruck voor drie doden en tientallen zwaargewonden zorgde, werd door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden en een beroepsverbod van vijf jaar. Hij ging tegen die veroordeling in hoger beroep omdat hij het niet eens is met de opgelegde straf. Een werkstraf zou volgens hem en zijn advocaat Rob Oude Breuil passender zijn.

Emotionele verklaringen

Quote

Wees gewoon een vent en accepteer je straf. Dan kunnen wij ook eindelijk beginnen met proberen het te verwerken

Slachtoffer monstertruckdrama

Zes emotionele slachtoffers, die zelf zwaargewond raakten of naasten verloren tijdens het drama, verklaarden aan het begin van de zitting niet te begrijpen hoe D. in hoger beroep heeft kunnen gaan. „Wees gewoon een vent en accepteer je straf. Dan kunnen wij ook eindelijk beginnen met proberen het te verwerken”, verklaarde een van hen.

Dat advocaat Oude Breuil tijdens de strafzaak in Almelo verklaarde een werkstraf te willen voor zijn cliënt, omdat er niet 'nog een gezin uit elkaar moest worden gereten', schoot bij de slachtoffers ook in het verkeerde keelgat. „Doe niet alsof Mario een slachtoffer is. Als hij in de gevangenis zou zitten, zou zijn familie daar nog met hem kunnen knuffelen. Wij kunnen alleen nog op bezoek op de begraafplaats.”

Twee dagen zitting

Dinsdag wordt het hoger beroep tegen chauffeur Mario D. behandeld, maandag 23 april is de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep dat de stichting Sterevenementen Haaksbergen instelde. Die stichting organiseerde het evenement met de monstertruck, en werd veroordeeld tot een geldboete van 25.000 euro.