Slecht nieuws voor festivals en campings: onweer en stortbuien op komst

videoTrek de poncho’s maar uit de kast of doe een regenjas aan, want het komt morgenmiddag met bakken naar beneden. Vooral in het oosten van het land worden flinke regen- en onweersbuien met zware windstoten verwacht. Sommige regio’s moeten zelfs rekening houden met wateroverlast.

Door het vrij veranderlijke karakter van het weer is het nog moeilijk vast te stellen welke gebieden morgen het zwaarst getroffen worden. Er zijn regio’s waar het overdag vrijwel droog blijft, terwijl het een paar kilometer verderop met bakken uit de lucht kan komen.

Volgens Weerplaza kan er zeer plaatselijk 25 tot 35 millimeter regen vallen. Dat zijn ongeveer drie volle emmers per vierkante meter, extreme hoeveelheden die ongeveer twee keer per jaar voorkomen.

Festivals

De dag begint nog tamelijk rustig, met hier en daar bewolking en lichte regenbuien. In de loop van de ochtend worden de buien heviger en neemt de kans op onweer toe. In de middag trekken de zwaarste buien richting het oosten van het land en kan het er gaan bliksemen. Dat duurt ongeveer tot aan het begin van de avond.

Voor de bezoekers van Bospop in Weert en North Sea Jazz in Rotterdam is het te hopen dat ze de dans ontspringen. De twee festivals gaan morgen onder grote belangstelling van start. Voor een compleet nat weekend hoeven bezoekers gelukkig niet te vrezen: door de hoge luchtdruk blijft het verder het hele weekend zo goed als droog.

Kurkdroge regio's

De verwachte regenbuien zijn vervelend voor festivalbezoekers en campinggasten, maar wel zeer gunstig voor kurkdroge regio’s zoals Twente en de Achterhoek. Het neerslagtekort betreft daar meer dan tweehonderd millimeter. 

De verwachte plensbuien zijn volgens Weeronline dan overigens ook niet ideaal; vanwege de droogte van afgelopen tijd is de bodem volledig uitgedroogd en spoelt het overgrote deel van het water direct de sloten of riolering in.

Volledig scherm