Volledig scherm
Vrej(5) en Jemma (3) worden mogelijk maandagmiddag uitgezet. © prive

Soepeler kinderpardon mogelijk te laat voor Shushan, Vrej en Jemma

Een versoepeling van het kinderpardon dreigt te laat te komen voor Shushan (8), Vrej (5) en Jemma (3). Zij horen morgenochtend of ze worden uitgezet naar Armenië.

De kinderen en hun ouders werden afgelopen woensdag opgepakt. Ze verblijven in een detentiecentrum in Zeist. ,,Ze zijn radeloos”, zegt hun advocaat Mary Grigorjan. ,,Hun vader probeert zich groot te houden, maar de wanhoop heeft toegeslagen. Dit gaat om drie kinderen die in Nederland geboren zijn. Ze zijn net zo Nederlands als mijn kinderen.”

Afgelopen weekend gooide het CDA het roer om. De regeringspartij wil nu ook dat het kinderpardon ruimer wordt toegepast, zodat kinderen als Shushan, Vrej en Emma in Nederland kunnen blijven. Het CDA wil het zogeheten meewerkcriterium veranderen. Nu blijft vrijwel elk kinderpardon daarop steken. Het meewerkcriterium wordt zo streng toegepast, dat het vergeten van een koffieafspraak al leidt tot afwijzing.

Koffieafspraak

Ook Shushan, Vrej en Emma blijven steken op het meewerkcriterium, legt Grigorjan uit. ,,En dat terwijl deze familie met alles heeft meegewerkt. Ze zijn geen afspraak vergeten. Maar hen wordt aangerekend dat ze niet zelf hun terugreis hebben gepland.”

De mogelijke uitzetting van Shushan is extra schrijnend, zegt de advocaat. ,,Zij is onder een vrachtwagen gekomen op het terrein van het AZC. Ze was ernstig gewond en heeft er ook psychische klachten aan overgehouden. Ze is onder behandeling in Nederland. Daar wordt allemaal geen rekening mee gehouden.”

Volledig scherm
Shushan(8), Vrej(5) en Jemma (3). © prive