Militairen van de Luchtmobiele Brigade
Volledig scherm
Militairen van de Luchtmobiele Brigade © ANP

Soldaten verlaten leger na seksueel misbruik en pesterijen in Schaarsbergen

SCHAARSBERGEN - Drie Nederlandse soldaten hebben hun eenheid in Schaarsbergen in 2014 verlaten wegens onder meer pesterijen, mishandelingen, aanrandingen en een verkrachting. De verdachten zouden sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid zijn.

Dat zeggen de drie soldaten in gesprekken met de Volkskrant. Alle drie zijn of worden behandeld voor de psychische schade die ze hebben opgelopen. Een van hen deed een zelfmoordpoging. Twee weken geleden deed hij aangifte bij de marechaussee. Het verhaal van de getroffen soldaten wordt ondersteund door onderzoek. 

Ondanks de aangifte van defensie besloot het Openbaar Ministerie (OM) geen strafrechtelijk onderzoek naar de misdragingen te doen. ,,De betrokken militairen wilden alle drie zelf geen aangifte doen, maar ook geen enkele verklaring afleggen’’, aldus het OM. Volgens Defensie is er bij het onderzoek in 2013 maar een beperkt aantal incidenten aan het licht gekomen. ,,Recentelijk is er aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee die kennelijk meer betreft. Defensie wacht de uitkomsten van het onderzoek naar deze aangifte af.’’

Straf

Defensie heeft naar aanleiding van de incidenten vier militairen gestraft. Ze zijn ontheven uit hun functie, overgeplaatst en hebben een negatief ambtsbericht gekregen. Daarnaast is dagelijks toezicht op de slaapkamers van de militairen buiten diensturen ingevoerd en is een integriteitsmonitor aangesteld, een permanente werkgroep onder leiding van de bataljonsadjudant die deze thema's onderzocht en bespreekbaar maakt.

Sommige misdragingen behoorden tot ontgroeningsrituelen voor nieuwkomers. Al eerder kwamen meldingen van misbruik binnen Defensie aan het licht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.