Nynke de Jong
Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong © Joost Hoving

Sorry, Koerden, wij zijn vooral bezig met het Songfestival

columnNynke de Jong schrijft deze week vier keer over wat haar bezighoudt.

Bij de feestelijke opening van de MediaMarkt in Leidschendam vielen meerdere gewonden. Mensen die verdrukt werden, omdat ze met te veel tegelijk richting de kassa’s renden, enkel en alleen omdat ze bij hun aankoop een paar gratis oordoppen zouden krijgen. Chateau Meiland won de Televizier-Ring. De Hollandse boeren plannen nieuwe stakingen. De ANWB verwacht lange herfstvakantiefiles. BNR-baas Sjors Fröhlich wordt burgemeester.

Allemaal goede verhalen om een column over te schrijven. Maar terwijl ik, werk vermijdend, de outfits van de vrouwen op het Televizier-Ringgala zat te bekijken, trokken de troepen van Erdogan verder Syrië in. Van Trump hoefden we verder niet veel hulp te verwachten: die Koerden hadden niet in Normandië gevochten, dus waarom zou hij die helpen? En al die IS-strijders dan, die nu vastgehouden worden door de Koerden? Laat ze maar naar Europa gaan.

Als Europa mij op het matje roept, sprak Erdogan, dan laat ik die miljoenen vluchtelingen die we in Turkije hebben, mooi doorreizen naar de rest van Europa. Eens kijken of jullie dan nog zo’n grote mond hebben tegen mij.

Ik spelde de kranten, de analyses van de correspondenten in het Midden- Oosten. Wat kunnen we doen? We kunnen niks doen. Trump haalde zijn troepen uit Noord-Syrië en ineens zitten wij te kijken naar een internationaal conflict dat met de dag smeriger wordt.