Volledig scherm
Foto ter illustratie: automobilist moeten weer gaan krabben. © ANP

Spekglad op de weg en autoruit krabben, dit is nog maar het begin

Vannacht heeft het op veel plaatsen licht gevroren. Daardoor was het vanmorgen spekglad op de weg en moesten de automobilisten de ruiten schoonkrabben. In verschillende delen van het land hebben de gladde wegen vanmorgen geleid tot ongelukken. Dit is nog maar het begin, want de komende dagen wordt het geleidelijk kouder. 

Berichten over ernstige verwondingen zijn er tot dusverre niet. In veel gevallen gaat het om gevallen fietsers en van de weg geraakte automobilisten. In Zeeland belandden vrijdagochtend minstens drie auto’s in de sloot door de gladheid. Twee keer gebeurde dat op de Oud Vossemeersedijk in Oud-Vossemeer.

De politie Haarlemmermeer en de politie Haarlemmerliede besloten vanwege meerdere meldingen van ongevallen een waarschuwing eruit te gooien. ‘Er komen diverse meldingen binnen van ongevallen door gladheid. Let op uw snelheid!’, twitterde de politie in deze regio.

In Rotterdam zag een gevallen fietser een zilveren randje, blijkt uit een tweet van de politie Rotterdam-Oost. ‘Gevallen fietser nummer zoveel, deze keer ‘slechts’ een dikke lip. Slachtoffer met humor: Nu heb ik geen botox meer nodig!’, twittert de politie.

Verre van optimaal

Gisteren trokken diverse buien over ons land, vrijwel overal was het wegdek daardoor nat. ,,De kracht van de zon was verre van optimaal, ook was de lucht nog niet erg droog. Hierdoor droogde het wegdek niet volledig op, terwijl de temperatuur vannacht op veel plaatsen tot rond of onder het vriespunt daalde’’, legt meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza uit. 

Zeker in gebieden waar de wind luwt (denk aan gebieden met veel beschutting door bijvoorbeeld bomenrijen of struiken) is het daardoor glad. Ook bruggetjes en viaducten zijn zoals bekend plaatsen waar je als eerste op moet passen.

De tekst loopt verder door onder de tweet.

Gladheid verdwijnt

In de loop van de ochtend zal het risico op verraderlijke gladheid verdwijnen. De temperatuur loopt op tot boven het vriespunt, ook de wegdektemperaturen zullen vrij snel stijgen tot boven nul. ,,Zeker wanneer de zon redelijk goed doorbreekt is het met gladheid snel gedaan’’, belooft Janssen.

Komende dagen wordt het geleidelijk kouder. ,,We zien nu en dan de zon en de temperaturen dalen overdag naar 2 of 3 graden. ‘s Nachts vriest het licht, later dit weekend vriest het landinwaarts ook matig. Als we de weermodellen mogen geloven kan het een enkele keer afkoelen tot -8 graden!’’