Volledig scherm
© Frans Paalman

Spitsuur bij autobedrijven: weg met die winterbanden

Het is topdrukte bij autogarages. Autobezitters komen collectief op het idee om hun winterbanden te vervangen voor zomerexemplaren. Bij sommige bedrijven kan het echter wel een paar weken duren voordat de monteur tijd heeft, stelt de BOVAG. ,,Zonde voor het milieu."

Volledig scherm
© Ronald Visser

Winterbanden bieden voordeel tot een temperatuur van 7 graden, stelt BOVAG-woordvoerder Paul de Waal. ,,Als het warmer is maken ze meer lawaai, slijten ze sneller en zijn ze slechter voor de omgeving."

Wie zijn banden op tijd vervangen wil hebben, moet eigenlijk in februari de garage al bellen voor een afspraak. ,,Maar het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: mensen zien de krokussen uit de grond springen en de temperatuur richting de 20 graden gaan, en dan bedenken ze pas dat ze andere banden nodig hebben. Te veel mensen wachten te lang."

De agenda van de monteurs is echter niet van elastiek: iedereen moet netjes op zijn beurt wachten. Volgens De Waal variëren de wachttijden van bedrijf tot bedrijf, van een paar dagen tot een paar weken.

Vriezen

Leo Benschop, chef werkplaats bij autobedrijf Smits in Bergambacht, verwijt de klanten niks. ,,Mensen denken misschien ook dat het nog even kan gaan vriezen.  Zo werkt het nu eenmaal."

Hij probeert klanten zo snel mogelijk te helpen. ,,Het is makkelijker om complete wielen te vervangen dan losse banden. Die kunnen vaak wel even tussendoor. Maar als de banden er los af en op moeten, moeten we ook uitlijnen en zo. Dat kost meer tijd."

Quote

Het is makkelij­ker om complete wielen te vervangen dan losse banden

Leo Benschop