Baby in Sri Lanka die ter adoptie werd afgestaan.
Volledig scherm
Baby in Sri Lanka die ter adoptie werd afgestaan. © Zembla

Staat weigert schadevergoeding geadopteerden Sri Lanka na falend toezicht op gesjoemel

De Nederlandse staat weigert twaalf geadopteerden uit Sri Lanka een schadevergoeding te betalen voor de kosten die gemaakt zijn bij het zoeken naar hun biologische ouders. Omdat de staat niet optrad tegen gesjoemel bij hun adopties door het bemiddelingsbureau, is die zoektocht een moeizaam en kostbaar proces. Maar het ministerie van Justitie en Veiligheid wijst aansprakelijkheid af.

 1. Arun werd geadopteerd en strijdt nu tegen adoptie: ‘Instanties weigerden al die jaren informatie te geven’
  PREMIUM

  Arun werd geadop­teerd en strijdt nu tegen adoptie: ‘Instanties weigerden al die jaren informatie te geven’

  Er zijn in India circa dertig miljoen verlaten of verweesde kinderen, berichtte de Indiase krant The Hindu recentelijk. En daarvan worden er jaarlijks slechts zo’n drieduizend bij Indiase ouders geplaatst. Toch heeft Nederland nog altijd een adoptiestop. En dat is volgens activist Arun Dohle van de organisatie Against Child Trafficking maar goed ook. ,,Er is bijna nooit sprake van échte vrijwillige instemming van de biologische ouder.’’
 2. Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen
  2

  Krachtige mediacam­pag­ne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  In de media en online zien we niet vaak realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered.