Steeds meer leerlingen weer thuis door corona: ‘Situatie werd onbeheersbaar’
Het coronavirus slaat opnieuw om zich heen in het onderwijs, nu de scholen weer open zijn. Vooral leerlingen lijken massaal de klos door quarantaineregels of omdat ze zelf besmet zijn geraakt.
Bij deze site stromen de boodschappen van ouders binnen die hun kinderen alweer thuis hebben of bericht van school hebben gehad dat een of meerdere klassen in quarantaine zitten. Soms zijn zelfs complete scholen overgeschakeld op online onderwijs, al zijn dat er naar verluidt maar heel weinig.
Onder meer het Anna van Rijn College in Nieuwegein met 1200 leerlingen is zwaar getroffen, bevestigt woordvoerder Bram Donkers van Nuovo Scholen, de stichting waar de school onder valt. ,,Wij verzorgen momenteel alleen online onderwijs”, vertelt hij. Die stap was noodzakelijk omdat vele tientallen leerlingen in quarantaine zaten. ,,De situatie werd dusdanig onbeheersbaar, dat we dit besluit in ieder geval voor de rest van de week moesten nemen. Daarna bekijken we de situatie van dag tot dag.”
Lees verder onder de foto.
Onbegrijpelijk lokaal
Soms is er ineens een piek op de ene plek, maar is er elders niets aan de hand
Volgens een woordvoerder van koepel VO-raad nemen op veel scholen de coronabesmettingen zeker toe momenteel, soms zelfs fors. ,,Dat is ook voorspeld, met deze besmettelijke variant. Overigens zie je dat de uitbraken onbegrijpelijk lokaal zijn. Soms is er ineens een piek op de ene plek, maar is er elders niets aan de hand.” Volgens hem ligt het aantal besmettingen onder leraren lager en zitten er vooral leerlingen thuis.
De regel is nu: als er binnen een groep of klas, drie of meer coronabesmettingen (zowel kinderen als medewerkers) zijn binnen zeven dagen, dan gaat de hele groep of klas in quarantaine. Voor leraren geldt echter dat zij, als ze hun booster binnen hebben of recent corona hebben gehad, niet in quarantaine hoeven.
Een zegsman van de PO-Raad bevestigt dat het op de basisscholen momenteel gaat om ‘aardig wat klassen’. ,,Het is redelijk onrustig, alhoewel de stijging van het aantal besmettingen best logisch is, met omikron.” De koepel noemt de huidige quarantaineregels ‘onduidelijk', wat niet zou helpen bij de aanpak op scholen.
Er speelt van alles
,,We zien dat er nu van alles speelt”, constateert de woordvoerder van de Algemene Vereniging Schoolleiders. ,,En u moet weten: als een schoolleider een klas naar huis stuurt, is bijna alles al geprobeerd op een school.” Hij hoort de geluiden over het wegsturen van klassen alweer vanaf de heropening begin vorige week.
De cijfers bevestigen dat: vorige week moesten op 17 procent van de scholen één of meerdere klassen thuisblijven, vrijwel in alle gevallen doordat een leraar afwezig was door corona of vanwege een andere reden. Verder was bijna 10 procent van zowel de leraren als leerlingen niet op school. ,,Het is moeilijk om exact te voorspellen hoe het komende tijd zal gaan, maar wij verwachten dat tot half april de aanwezigheidscijfers zullen teruglopen.”
Schoolleiders willen overigens liefst geen landelijke sluiting meer, omdat de verschillen regionaal zo groot zijn. Ook de Rijksoverheid heeft vanzelfsprekend de scholen het liefst voortaan continu open.
De enige landelijke cijfers over scholensluitingen, die scholen zelf melden bij de Onderwijsinspectie, komen binnen via het ministerie van Onderwijs. De volgende brief hierover zal ergens begin februari verschijnen.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMdocumentaire
Evelien is spastisch en zit in rolstoel, maar verlangt naar seks: hoe werkt dat?
Wat doe je als je een lichamelijke beperking hebt, seks en intimiteit schaars zijn, maar je daar wel naar verlangt? De Goudse filmmaker Elsbeth Fraanje legt in een portret de zoektocht van de 53-jarige Evelien naar intimiteit vast. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUMmet video
Vrouw steelt auto van brug in Gerards garage: ‘Je gelooft het niet zonder de video’
Op klaarlichte dag een auto gestolen van de brug in de garage. Terwijl de monteur nog geen drie minuten weg was om een pen te pakken uit zijn kantoor. Het overkwam garagehouder Gerard Gerritsen uit Apeldoorn maandag. Hij is compleet ondersteboven van het voorval. Even dacht hij nog dat iemand een grapje had uitgehaald. ,,Maar nee, hij was echt weg.’ -
Coronavirus gaat rond als lopend vuurtje op Anna van Rijn College: 1200 leerlingen naar huis
Het Anna van Rijn College in Nieuwegein heeft vandaag haar 1200 leerlingen naar huis gestuurd. Door het grote aantal besmettingen was klassikaal lesgeven niet meer verantwoord. -
Kopstuk Nederlandse mocromaffia, handlanger van Taghi, opgepakt
Een van de laatste voortvluchtige kopstukken uit de misdaadorganisatie van Ridouan Taghi is door de landelijke recherche opgespoord en gearresteerd in Servië. Dat bevestigt het landelijk parket na berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat om Boris P. (45), alias de Bosniër, die door justitie wordt gezien als de ‘ceo van de divisies geweld en financiën’ van de mocromaffia.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Klassen massaal naar huis gestuurd vanwege corona: ‘We krijgen signalen van scholen dat er veel onrust is’
ARNHEM - Een week na de heropening van de scholen neemt het aantal klassen dat in quarantaine moet razendsnel toe. De GGD in de regio Gelderland-Midden (Arnhem, Ede en Betuwe) telde vrijdag nog dertig klassen die thuis zaten vanwege een corona-uitbraak, gisteren waren dat er al 68.