Naaktbeelden gemaakt met beveiligingscamera's van de Gelderse sauna in Nederasselt zijn in verkeerde handen terecht gekomen.
Volledig scherm
Naaktbeelden gemaakt met beveiligingscamera's van de Gelderse sauna in Nederasselt zijn in verkeerde handen terecht gekomen. © AD

Stiekeme camera in gluursauna blijkt geïnstalleerd in opdracht van eigenaren

UpdateNEDERASSELT - In de Gelderse sauna Beauty en Oase zat een camera verstopt in een rookmelder van de massagesalon van de sauna. De eigenaar van de sauna en zijn vrouw zijn aangemerkt als verdachte, omdat de politie een tot voor kort nog draaiende, verborgen camera vond.

Uit onderzoek van deze site bleek dat niet alleen de Oranje-handbalsters te begluren waren op pikante sites, maar nog veel méér saunagangers. Toen de eigenaar daarvan aangifte deed, ging de politie op onderzoek uit en werd een tot voor kort nog snorrende camera aangetroffen, goed verstopt in de massageruimte.

Quote

De eigenaar en zijn vrouw worden verdacht van het heimelijk filmen

José Albers, politiewoordvoerder Oost-Nederland

Zowel de man als vrouw die eigenaar zijn van de sauna, zijn gehoord en worden nu als verdachten aangemerkt voor het heimelijk filmen van bezoekers. ,,De eigenaar en zijn vrouw worden verdacht van het heimelijk filmen'', verklaart José Albers, woordvoerder politie Oost-Nederland. Die camera zat in een rookmelder in een massagesalon van de sauna. ,,Deze was geïnstalleerd in opdracht van de eigenaren'', benadrukt de politiewoordvoerster.

Gluurder

Poll

De sauna in Nederasselt moet zo snel mogelijk gesloten worden

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
5133 stemmen

Uit onderzoek van deze site bleek dat een gluurder op het inmiddels uit de lucht gehaalde thevoyeurforum.com schreef: ,,Ik heb toegang tot drie kleedkamers, waar 24/7 wordt opgenomen.'' Op 21 september 2016 licht die persoon, die op het forum wordt betiteld als 'eersteklas gluurder' zijn werkwijze toe. ,,Het is zaak om de beelden te bekijken en de beste momenten eruit te pikken. Ik kan ook live kijken.'' Mogelijk gaat het hier dus om sauna-eigenaar Erik van I. zelf.

De gluurder, met de bijnaam awaterbottle, zoekt ook interactie met mede-forumbezoekers. ,,Laat me weten hoe jullie hierover denken'', vraagt hij. Bij een reeks van achttien foto's vraagt hij ook om commentaar te leveren. ,,Houden jullie meer van blanke meisjes, donkere meisjes? Dik? Dun? Jong of ouder? Ik heb vooral degenen geplaatst die mij aanspreken, maar zou er ook graag delen die jullie aanspreken.''

Quote

Houden jullie meer van blanke meisjes, donkere meisjes? Dik? Dun? Jong of ouder?

Gluurder over de camerabeelden op een forum
Quote

Holy cow! Post die video's en je wordt een held

Gluurder op voyeursforum

De eigenaar laat via zijn advocaat Paul de Kerf weten dat hij naar eigen mening altijd heel goed heeft meegewerkt aan het politieonderzoek. Volgens hem stond ook op bordjes aangegeven dat er gefilmd werd. De advocaat van Erik van I. benadrukt dat zijn cliënt geen verdachte is van het via internet verspreiden van de beelden, maar van het onvoldoende toezicht houden op het maken van de beelden en wie er toegang toe had.

Andere forumbezoekers reageren enthousiast op de onthullingen van de prominente gluurder. ,,Holy cow! Post die video's en je wordt een held'', schrijft iemand. Uit het politieonderzoek is niet gebleken dat medewerkers een rol of weet hadden van de beelden op internet.

Derde verdachte

In totaal worden drie personen in dit onderzoek als verdachten aangemerkt. Een derde persoon uit Drachten is verdachte vanwege het uploaden van beelden. Met de aanhouding van die drie personen is het onderzoek naar de naaktbeelden afgerond.

Zeker honderd bezoekers van de op de grens van Gelderland en Noord-Brabant gelegen sauna zijn hierop duidelijk herkenbaar en naakt in beeld. Elf bezoekers hebben aangifte gedaan nadat zij zichzelf in de naaktbeelden hebben herkend op internet, onder hen was ook een aantal Oranje-handbalsters.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben onderzoek gedaan naar het hacken van de beelden, het uploaden van dit materiaal en het ophangen en installeren van verborgen camera’s. Het complete dossier wordt nu voorgelegd aan het Openbaar Ministerie.

Bij een doorzoeking van sauna Beauty en Oase heeft de politie een verborgen camera in beslag genomen.
Volledig scherm
Bij een doorzoeking van sauna Beauty en Oase heeft de politie een verborgen camera in beslag genomen. © ANP

Het hacken van de beelden is niet te traceren omdat gegevens op de computer zijn overschreven vanaf juni 2017. De beelden die op internet zichtbaar waren, zijn van voor die tijd. Uitgesloten wordt dat er beeldmateriaal van na juni 2017 circuleert op internet.

Belabberd

De belabberde beveiliging in 2016 kan een rol gespeeld hebben in het onttrekken van de beelden uit het computersysteem. De beelden die op internet te zien waren, zijn van dat jaar. Vanaf november 2016 is de beveiliging van die computer aangepast. Naar alle waarschijnlijkheid was het daarna niet mogelijk beelden van de computer te halen.

De naaktbeelden uit de kleedruimten die op internet circuleerden, zijn gemaakt met voor bezoekers zichtbare camera’s. De Autoriteit Persoonsgegevens richt haar onderzoek op het niet naleven van de richtlijn voor sauna's.

Het politieteam heeft tijdens zijn onderzoek contact gehad met webmasters van sites waarop naaktbeelden circuleerden; deze zijn verwijderd. ,,Maar als beelden eerder zijn gedownload en op andere websites geüpload, kan de politie daar helaas nu niets tegen doen'', betreurt José Albers. Het uploaden van deze bestanden levert elke keer weer een nieuw strafbaar feit op voor degene die deze beelden verspreidt.

Luister hier naar de Social Podcast over Dotan, wachtwoorden en webcams.