Volledig scherm
Logo MST © Reinier van Willigen

Storing ziekenhuis Enschede verholpen

Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede heeft het ict-probleem verholpen dat de instelling vandaag vanaf 07.00 uur tot kort na het middaguur platlegde. Alle 27 operaties van deze ochtend moesten worden uitgesteld. Er worden snel nieuwe afspraken gemaakt, aldus een zegsvrouw van het hospitaal.

De artsen konden bijvoorbeeld de dossiers van de patiënten niet inzien. Het ziekenhuis was ook niet via de vaste telefoons te bereiken. De patiëntveiligheid is volgens de woordvoerster niet in gevaar geweest.

Alle patiënten die dit aanging zijn geïnformeerd. Woordvoerder Selma Hoekstra stelt uitdrukkelijk dat er geen gevaar was voor de veiligheid van patiënten. „Voor de buitenwereld was het MST tijdelijk onbereikbaar. Maar intern hebben we alleen operaties moeten afzeggen.”

Mensen die een afspraak hadden op de poliklinieken werden verzocht niet te komen. Zij worden gebeld voor een nieuwe afspraak. Patiënten die een afspraak voor een operatie hadden, moesten wel komen. Zij krijgen aan de balie te horen of het er ook echt van komt.

Over de oorzaak kon Hoekstra nog niets zeggen. Volgens Hoekstra zijn er geen aanwijzingen van een aanval van buiten op de ict.

Patiënten

Han Kettering uit Neede moest voor controle naar de reumatoloog. Hij trof om half tien tot zijn verbazing een erg volle ontvangsthal aan. Bij de balie werd hem uitgelegd dat de controle niet door kon gaan omdat medische gegevens niet bereikbaar zijn. Hoewel hij samen met zijn vrouw uit Neede is gekomen, neemt hij de boodschap gelaten. ,,Je kunt er niets aan doen”, zeggen ze.

Het ziekenhuis heeft beloofd te zullen bellen voor een nieuwe afspraak.