Volledig scherm
Archieffoto: Jolien van Roon © Lars Smook

Stormchaser Jolien jaagt vanavond op noodweer: ‘Verwacht Amerikaanse taferelen’

Bomen die omwaaien, megahagelstenen en flinke onweersbuien: stormchaser Jolien van Roon (33) uit Almelo verwacht vanavond Amerikaanse taferelen. Ze jaagt samen met vijf andere stormchasers het voorspelde noodweer achterna. ,,Dit is potentieel de heftigste storm die ik ooit heb meegemaakt.”

Volledig scherm
Jolien van Roon (rechts) met haar mede-stormchasers © Jolien van Roon

,,Van binnen maak ik een sprongetje”, vertelt Jolien enthousiast. Ze is met vijf andere stormchasers onderweg in een auto vol eten en drinken, aanvankelijk richting het Brabantse Oss, maar nu richting België. ,,We hopen daar op een ‘supercel’ te stuiten. Dat is een geïsoleerde onweersbui die zwaar weer veroorzaakt. Het kan echt behoorlijk nasty worden.” Klinkt ernstig, maar voor Jolien is het een cadeautje. ,,Als de weermodellen onveranderd blijven, wordt dit geen gewone Nederlandse onweersbui. We hebben het hier echt over Amerikaanse taferelen.”

Een unieke kans voor een stormchaser als Jolien. Haar grote hobby: het jagen op stormen en ze vastleggen met haar camera. Ze vertelt met kriebels in haar buik in de auto te zitten, en dat is niet alleen van blijdschap: ,,Ik ben enthousiast, maar ook gespannen. Het kan echt gevaarlijk worden vandaag.”

Tornado?

Volgens de Almelose, die nu vijf jaar op stormen jaagt, is er naast zwaar onweer kans op megahagelstenen met doorsnedes van zo’n zes centimeter en een zogenoemde downburst. ,,Een constante wind van zo’n 120 kilometer per uur. Dat kan echt een beste puinhoop veroorzaken.” Zelfs een tornado behoort volgens Jolien tot de mogelijkheden. ,,Maar de modellen veranderen constant.”

De Almelose is zich goed bewust van de risico’s. ,,Nederlands weer is niet vaak gevaarlijk, maar vandaag waarschuw ik iedereen. Het kan echt linke soep worden.” Op haar Facebookpagina Happystormchaser waarschuwt ze haar volgers hier ook voor. Haar verwachting op basis van de weermodellen: bomen die omwaaien, tuinmeubelen die door de lucht vliegen en dakpannen die wegwaaien. Haar advies aan haar volgers is dan ook: blijf lekker binnen. 

Toch gaat ze zelf juist naar het noodweer op zoek. Waarom? ,,Ik word gewoon echt gelukkig van de wolkenbeelden. Ik vind de verschillende structuren heel indrukwekkend. En ook de spanning is natuurlijk leuk, je weet nooit wat je te zien krijgt. Als ik op een mooi wolkenbeeld stuit, word ik helemaal hyperactief.” 

Heftigste storm ooit

De spanning bouwt zich nu op. ,,We zitten in de auto continu op onze telefoon. We houden allemaal verschillende kaarten en modellen in de gaten en natuurlijk de lucht.” Een van de stormchasers in haar auto is een hobbymeteoroloog. ,,Hij let ook goed op de risico's. We willen ook niet té dichtbij komen.” 

En wat stormchasers als geen ander weten: het weer is zeer veranderlijk. ,,Het kan meevallen, maar als het zich zo blijft ontwikkelen kan het de heftigste storm worden die ik ooit heb meegemaakt als stormchaser.”

Op Facebook deelde ze maandag al haar enthousiasme over de voorspelde storm.

  1. Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

    Wegverkeer veroor­zaakt 17 procent CO2-uit­stoot

    Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen. De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag vorig jaar 2 procent hoger dan in 2017. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het wegverkeer in 2018.