Straffen tot 6 jaar in zaak Urker drugskotter
De eigenaar en vier bemanningsleden van de Urker viskotter waarop vorig jaar zomer in Harlingen ruim 260 kilo cocaïne werd gevonden, hebben woensdag van de rechtbank in Amsterdam tot zes jaar cel opgelegd gekregen.
Delen per e-mail
Eén van hen stelt onder zware druk van Amsterdamse criminelen te hebben gestaan.
Johannes N., de eigenaar van de Urker viskotter Z181 die heeft bekend cocaïne te hebben gesmokkeld, kreeg 4 jaar cel. Dat is één jaar meer dan justitie tegen had geëist. N. werd betrapt toen zijn viskotter in juni 2017 de haven van Harlingen binnenliep.
Cocaïne
Er was 261 kilo cocaïne aan boord, dat even daarvoor door de bemanning uit zee was gevist, waar het eerder door andere smokkelaars aan een boei was vastgebonden.
Ook twee andere Urker vissers moeten de cel in voor hun, onderschikte, rol bij de smokkel. Zij hoorden 3,5 jaar en vijf jaar cel.
Een Pools bemanningslid, die zei niets van de smokkel te hebben geweten, moet 3 jaar de cel in. Een Montenegrijn, volgens justitie de contactpersoon tussen de kotter en de smokkelaars, kreeg de langste gevangenisstraf: zes jaar cel, overeenkomstig met de eis van justitie.
Amsterdamse criminelen
Justitie vermoedt dat de Urker vissers jarenlang voor Amsterdamse criminelen hebben gewerkt.
De zaak kwam als bijvangst aan het rollen doordat justitie inzicht kreeg in de versleutelde PGP-berichten van de beruchte Amsterdamse crimineel Naoufal F., nadat die in beeld was gekomen als organisator van de mislukte liquidatie van de Amsterdamse crimineel Peter 'Pjotr' R., in 2015 in Diemen.
Voor zijn aansturende rol bij die liquidatie heeft Naoufal F. inmiddels 18 jaar cel gekregen - al is hij in hoger beroep.
In de berichten bespreken Naoufal F. en zijn vermoede kompaan Muhammed S. (30) cocaïnesmokkel via Urk, zo denkt justitie. De vermoede opdrachtgevers van de cocaïnesmokkel, onder wie de Amstelvener S., moeten zich in een aparte strafzaak verantwoorden.
Bedreigd
Justitie gaat er vanuit dat de Urker visser Johannes N. door de Amsterdammers ernstig is bedreigd. Hij zei na zijn aanhouding tegen de recherche dat criminelen hem een foto van zijn dochter hadden laten zien.
Namen noemen wil hij niet: "Wat moet ik dán doen? De namen noemen? Dan ben ik misschien twee jaar eerder thuis, maar krijg ik een paar kogels door me heen," zei hij bij een eerdere zitting.
De rechtbank gelooft dat Johannes N. onder druk is gezet, maar begrijpt niet waarom hij zwichtte voor de druk, terwijl hij zegt dat hij bij eerdere bedreigingen niet door de knieën is gegaan.
N. stelt al sinds 2015 ernstig bedreigd te zijn. Omdat hij onvoldoende helderheid over de bedreigingen geeft, zegt de rechtbank geen reden te zien waarom de druk in 2017 te groot was geworden.
Verder lezen
De rechtszaak tegen de Urker vissers die voor de Amsterdamse criminelen Muhammed S. en Naoufal F. honderden kilo's cocaïne uit zee zouden hebben gevist, ging van start in maart. Hoe een avontuur uitliep op een drama.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
RIVM-rekenmeester: We gaan uit van het slechtste scenario
Idealiter trapt Nederland met zijn coronabeleid zó hard op de rem, dat de Britse variant van het virus in ons land niet groter maar kleiner wordt. Dat zegt Jacco Wallinga, rekenmeester van het RIVM. ,,In Groot-Brittannië zie je dat het mogelijk is." -
PREMIUM
Video Deze apotheker haalt niet zes maar zéven prikken uit coronavaccin: ‘Elke prik telt in tijd van schaarste’
Joris Uges, apotheker van de ziekenhuisapotheek in het Haagse HagaZiekenhuis, haalt als eerste een extra prik uit een Pfizer flacon met anticoronavaccin. Enorme winst nu elke prik telt. Zijn geheim: een ander spuitje. -
Onderwijsinspectie: Eindtoets op basisschool moet doorgaan
De eindtoets op basisscholen moet dit jaar hoe dan ook doorgaan – ondanks corona. De Onderwijsinspectie waarschuwt: gaat de toets voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door, dan weten we niet hoe erg de onderwijsachterstand van kinderen is. ,,Dan verliezen we het zicht.” -
PREMIUM
column Kunnen de kenners hun mening eerst bespreken in een besloten call, voordat ze naar talkshows gaan?
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
‘Nieuw anti-misdaadteam zorgt voor wrevel bij politie’
In de strijd tegen de georganiseerde misdaad is een hoogoplopend conflict ontstaan tussen de Nationale Politie en het in 2019 door minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) opgerichte Multidisciplinair Interventie Team (MIT). Dat team kwam er na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum.
-
PREMIUM
Britse variant dringt nu ook verpleeghuizen binnen: ‘Er was geen houden aan’
De Britse variant van het coronavirus dringt nu ook verpleeghuizen binnen. Die maken zich grote zorgen. Een verpleeghuis in Blijham ziet zich gedwongen tot gevoelige maatregelen die niemand wil: een noodrooster en een bezoekverbod. -
De ‘taxi’ van het slagveld is straks niet meer te raken met een raket
De meer dan 120 pantserinfanterievoertuigen van de landmacht zijn vanaf 2026 niet meer uit te schakelen met anti-tankraketten. De bewapende ‘taxi’s’ van het slagveld krijgen een speciaal raketschild dat de inkomende projectielen voortijdig laat ontploffen. -
30 uur taakstraf voor man die Rutte op Facebook met de dood bedreigde
Een 36-jarige man uit Zaandam heeft een taakstraf van dertig uur opgelegd gekregen voor het met de dood bedreigen van demissionair minister-president Mark Rutte. De dader was het niet eens met het beleid van de regering en ‘liet zich meeslepen in een discussie op Facebook’. Hij heeft spijt betuigd.