Chef-kok Mike Vrijdag in 'zijn' Strandlodge in Winterswijk.
Volledig scherm
Chef-kok Mike Vrijdag in 'zijn' Strandlodge in Winterswijk.

Strandlodge Winterswijk raakt Michelinster kwijt: ‘Een zware teleurstelling’

UpdateNIJMEGEN - Restaurant Strandlodge in Winterswijk is de Michelinster kwijtgeraakt. Het restaurant met chef-kok Mike Vrijdag had sinds 2015 een Michelinster.

Michelin, de meest spraakmakende culinaire gids, presenteerde maandag de nieuwe gids voor 2020 in het De La Mar in Amsterdam.  De Strandlodge is de ster dus kwijt en andere restaurants in Gelderland hebben geen nieuwe sterren toebedeeld gekregen. 

Mike Vrijdag is teleurgesteld maar gaat niet bij de pakken neerzitten. ,,Natuurlijk is dit voor ons allemaal een zware teleurstelling. We hebben een ster gekregen met dingen doen die we leuk vinden. Daar gaan we gewoon mee door, met opgeheven hoofd. We zijn dankbaar voor de kansen die we dankzij Michelin hebben gekregen en gaan vol gas door.’’

Mede-eigenaar van de Strandlodge Kees Hensen reageert gelaten op het nieuws dat Michelin geen ster meer heeft toegekend aan het restaurant. ,,Dat is heel jammer, vooral voor Mike. Of het onverwacht komt? Ik denk daar niet heel veel over na van tevoren. Het is heel jammer.’’

In de kaart hieronder staan alle sterrenrestaurants. Toont de kaart niet goed in de app, klik dan hier voor de desktopversie.

De Nieuwe Winkel

De Nieuwe Winkel in Nijmegen
Volledig scherm
De Nieuwe Winkel in Nijmegen

Het gerucht ging dat Emile van der Staak, chef-kok van De Nieuwe Winkel in Nijmegen, een Michelinster zou krijgen. Van der Staak verhuisde in 2019 zijn restaurant naar het oude weeshuis in Nijmegen en kreeg lovende woorden van restaurantrecensenten en hoge scores in de gidsen. 

Zelf had hij de ster niet verwacht. Tijdens de uitreiking was hij in het voedselbos in Groesbeek waar hij ingrediënten plukte voor zijn restaurant, iets wat hij iedere maandag doet. Hij wil vooral doorgaan met zijn restaurant zoals hij nu doet met zijn team. 

De broers Jim en Mike Cornelissen van Restaurant Rijnzicht in Doornenburg kregen voor het eerst in 2019 een Michelinster. Zij houden hun ster. In het verspreidingsgebied van deze krant behouden verder de volgende restaurants hun ster: Het Koetshuis in Bennekom, ’t Raedthuys in Duiven en De Kromme Dissel in Heelsum.

Quote

Dat is heel jammer, vooral voor Mike. Of het onverwacht komt? Ik denk daar niet heel veel over na van tevoren.

Kees Hensen

49 jaar lang een Michelinster

Tonny Berentsen, chef-kok van de Kromme Dissel in Heelsum, behield de ster voor de Kromme Dissel in Heelsum. Hij wil graag met zijn restaurant een halve eeuw onafgebroken een ster behalen. Nog nooit heeft een restaurant dit behaald. De Kromme Dissel heeft vandaag 49 jaar lang een Michelinster en is daarmee Nederlands recordhouder.

De sterrenceremonie is ook het jaarlijkse feestje van de Nederlandse horeca. Het feestje is altijd op maandagochtend, want dat is de vaste vrije dag voor horecamensen. Het brengt de top van kokend Nederland naar Amsterdam.

Peter Gast, die tot 2018 het sterrestaurant ’t Schulten Hues in Zutphen bestierde, kreeg met zijn nieuwe restaurant Graphite by Peter Gast in Amsterdam voor het eerst een ster.